Noi biserici au fost târnosite în Transilvania

În Duminica a XX-a după Rusalii, ierarhii transilvăneni au târnosit și au resfințit mai multe lăcașuri de cult. PS Sofronie a târnosit noua biserică din Parohia Hinchiriș, Protopopiatul Beiuș, PS Petroniu a resfințit biserica din Giurtelecu Șimleului, Protopopiatul Șimleu, iar PS Iustin Sigheteanul a târnosit biserica din Parohia Berbești, Protopopiatul Sighet, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Ioan cel Nou Românul’ din Parohia Hinchiriș, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Biserica nouă s-a ridicat între 2008 și 2012, piatra de temelie a noului sfânt lăcaș fiind sfințită de PS Sofronie, la 18 mai 2008.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat rolul și rostul slujbei de sfințire a unei noi biserici, explicând credincioșilor prezenți semnificația principalelor momente din timpul slujbei de târnosire.

‘Astăzi, noi toți am fost înălțați duhovnicește prin lucrarea Duhului Sfânt, mărturisind prin rugăciune către Preasfânta Treime că această biserică a fost zidită de Tatăl, întărită de Fiul, înnoită de Duhul Sfânt, care a luminat și a sfințit sufletele noastre’, a spus PS Sofronie.

Pentru activitatea pastoral-misionară și pentru râvna și jertfa depuse pentru ridicarea și împodobirea bisericii, PS Sofronie l-a distins pe pr. paroh Florin Ovidiu Stan cu rangul de iconom-stavrofor, iar membrilor Consiliului parohial, oficialităților locale și județene, precum și sponsorilor le-a înmânat diplome de apreciere. În cadrul evenimentului, Consiliul local al comunei Lazuri de Beiuș a conferit chiriarhului Oradiei titlul de cetățean de onoare.

Glasul clopotelor bisericii parohiale din Giurtelecu Șimleului i-a chemat la rugăciune, împreună-cântare și slujire pe credincioșii din sat și din împrejurimi, cu ocazia resfințirii bisericii. Lăcașul de cult a fost, pentru câteva ore, o adevărată catedrală, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care pr. Dan Haiduc, protopopul Șimleului. Cu acest prilej a fost resfințită biserica parohială, la finalizarea lucrărilor efectuate în ultimii ani, prin grija și sârguința pr. Gheorghe Breazdău, care păstorește aici de peste 13 ani. Pentru rodnica activitate a parohului și pentru strădania și jertfelnicia celor 290 de familii de credincioși ortodocși ai Parohiei Giurtelec, PS Petroniu a încununat eforturile tuturor, oferindu-le diplome de apreciere.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a târnosit Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Parohia Berbești, Protopopiatul Sighet, în urma amplelor lucrări de restaurare ce s-au efectuat în ultimii ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe scena amenajată în incinta bisericii. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Ierarhul l-a distins cu rangul de stavrofor pe pr. Ștefan Simon, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

PS Iustin Sigheteanul a săvârșit sâmbătă, 6 octombrie, slujba de resfințire a capelei de cimitir ‘Sfântul și dreptul Lazăr’ din Parohia Odoreu, Protopopiatul Satu Mare, ctitorită de familia Valentin și Elisabeta Heres din localitate. La eveniment au participat autoritățile județene și locale, alături de o mulțime de credincioși. S-a oficiat apoi slujba Parastasului pentru rudeniile ctitorului trecute la Domnul și pentru toți cei ce au fost înmormântați în cimitirul Parohiei Odoreu. Ierarhul a oferit diploma ‘Act Ctitoricesc’ familiei ctitorului și diplome de vrednicie binefăcătorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente