Dupa atentatele asupra bisericilor si manastirilor din Bagdad si Mosul, care au avut loc duminica trecuta (6 ianuarie 2008), ieri au explodat doua automobile capcana in fata a trei biserici crestine din orasul Kirkuk, aflat in nordul Irakului, informeaza zenit.org. Se pare ca atentatele au avut ca tinta catedrala chaldeica din Kirkuk si Biserica ‘Sf. Efrem’ a comunitatii siro-catolice. De asemenea, agentia de stiri AsiaNews a relatat despre un al treilea atentat impotriva unei alte biserici. Minoritatea crestina din Irak, care reprezinta 3% din intreaga populatie de 27 de milioane, se teme de „o epurare religioasa”, a relatat astazi organizatia umanitara internationala „Kirche in Not”. Marturii ale membrilor organizatiei aflati la fata locului lasa sa se inteleaga ca se doreste intimidarea si alungarea crestinilor: „Un alt scop ar fi ca acei crestini care deja au emigrat sa fie impiedicati sa se mai poata intoarce in tara lor”. Arhiepiscopul Louis Sako de Kirkuk explica faptul ca in cazul atentatelor este vorba despre un „mesaj politic”, ca pe crestinii din Kirkuk sa-i supuna fricii si terorii. El si-a anulat toate activitatile din cadrul diocezei, pentru a putea fi impreuna cu cei vizati. Un alt episcop din Irak relateaza ca oamenii au fost foarte socati de atentate, deoarece situatia era de aproximativ doua luni relativ linistita. Se raspandise deja un anumit optimism. El multumeste totusi lui Dumnezeu pentru faptul ca cei care au facut atentatele nu au dorit sa ucida pe nimeni. La putin timp dupa atentatele cu bomba el ar fi cercetat, impreuna cu alti reprezentanti ai Bisericii, si pe alti credinciosi, pe care i-a intarit duhovniceste. „Kirche in Not” sprijina pe crestinii din Irak financiar si ii cheama la rugaciune si solidaritate. Marie-Ange Siebrecht, experta a organizatiei umanitare in chestiunea Orientului Apropiat, deplange faptul ca din relatarile cu privire la situatia din Irak foarte putine sunt stirile despre crestini, desi acestia sunt parte a societatii irakiene si „traiesc impreuna cu cei de o alta credinta”. Numarul crestinilor care au mai ramas in Irak nu poate fi apreciat cu exactitate, totusi, pe baza estimarilor, mai mult de jumatate au fugit deja. In 2003 mai traiau in Irak 1,2 milioane de crestini.
Patriarhul Teofil: Așteptăm cu nerăbdare să slujim împreună pentru a promova unitatea comuniunii noastre
Patriarhul Teofil a Ierusalimului a transmis o scrisoare deschisă cu prilejul împlinirii unui an de la întâlnirea care a avut loc la Amman, Iordania, de „dragul unității Bisericilor Ortodoxe Locale”. „După două zile de rugăciune…
Patrimoniul bucureştean digitalizat: Va fi realizat un circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR
Consilierii generali ai capitalei au adoptat vineri un proiect care vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR, anunţă Agerpres. Proiectul presupune instalarea unor însemne descriptive împreună cu un…
Un preot, cel mai mare fan al naţionalei de rugby | „Vine la meciuri, ne spovedeşte, ne împărtăşeşte”, spune preşedintele FRR
Părintele Gabriel Cazacu este unul dintre cei mai înflăcăraţi suporteri ai echipei naţionale de rugby. Nu ratează confrunătrile „Stejarilor” şi are locul lui în tribună la fiecare meci al naţionalei. Preotul slujeşte în Biserica Parc…
Smiley despre Schitul Prodromu: Locul acela îți oferă liniște
Smiley a vorbit în cadrul unui podcast realizat de producătorul Damian Drăghici despre cât de mult apreciază Schitul românesc Prodromu, despre muzică, credința în Dumnezeu și bucuriile vieții. „Te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă Artistul,…
73 de ani de la moartea Patriarhului Nicodim, un „slujitor al slovelor, iar nu numai al altarului”
În data 27 februarie 1948 trecea la cele veșnice al doilea patriarh al României, Nicodim Munteanu. În mod inspirat, scriitorul Cezar Petrescu l-a numit, pentru activitatea sa cărturărească, un „slujitor al slovelor, iar nu numai…