Noi arhiepiscopii și arhiepiscopi în Patriarhia Română

Pentru intensificarea activității organismelor centrale bisericești în domeniul pastoral, misionar și cultural, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat, în anul 2009, mai multe hotărâri. Printre acestea, se numără înălțarea unor episcopii la rangul de arhiepiscopie și a chiriarhilor acestora la rangul de arhiepiscopi, precum și înființarea Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu sediul în municipiul Deva, ca sufragană Mitropoliei Banatului. Pentru merite deosebite în slujirea Bisericii noastre, Preasfințitul Episcop Iustinian al Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Episcop Ioan al Covasnei și Harghitei au fost ridicați în rangul de arhiepiscop onorific, cu titlu personal, aflăm dintr-o retrospectivă publicată în ediția de astăzi a cotidianului Ziarul Lumina.

Pe lângă vizitele canonice efectuate pe teritoriul țării noastre, Întâistătătorul Bisericii noastre s-a întâlnit, pe parcursul acestui an, și cu clericii și credincioșii din Austria și Franța.

Începând de pe 17 august, Patriarhul României a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Ardealului, la invitația IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

La începutul vizitei, în Catedrala din Făgăraș a avut loc proclamarea Sfinților Brâncoveni drept ocrotitori ai municipiului Făgăraș și ai Țării Făgărașului, iar, cu acest prilej, Părintele Patriarh a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Făgăraș. Pe 18 august 2009, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a fost prezent la festivitatea întâlnirii de 35 de ani a absolvenților Institutului Teologic Universitar din Sibiu.

Duminică, 23 august, Patriarhul României s-a aflat în Episcopia Covasnei și Harghitei, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înființare. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de ridicare în rang de arhiepiscop onorific a Preasfințitului Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, pentru merite deosebite, pentru lucrările sale multiple care au ridicat această episcopie pe trepte noi de activitate pastorală și misionară.

În cadrul acestei vizite, Preafericirea Sa a participat și la inaugurarea Casei memoriale „Dumitru Stăniloae” din Vlădeni, jud. Brașov, și a vizitat, de asemenea, mai multe lăcașuri sfinte.

Hotărârea istorică de ridicare în rang a Episcopiei Romanului

Clerul și credincioșii din Bacău și din împrejurimi au fost și ei în mare sărbătoare anul acesta, pentru că pe 13 septembrie, în Catedrala (arhi)episcopală din Roman a avut loc un moment istoric, ridicarea la rangul de arhiepiscopie a Episcopiei Romanului. Festivitatea solemnă de ridicare în rang a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Daniel, înconjurat de alți 13 ierarhi ai Bisericii noastre. Odată cu această festivitate solemnă, noua eparhie are titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, PS Eftimie a fost ridicat la rang de arhiepiscop, iar PS Ioachim Băcăuanul la rang de episcop-vicar.

În perioada 7-13 septembrie 2009, Patriarhul BOR a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prilej cu care a vizitat Mănăstirea Sihăstria (vatră monahală unde Preafericirea Sa a intrat în monahism în anul 1987), a sfințit biserica Schitului „Poiana lui Ioan”, precum și pictura Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamț” din curtea Seminarului „Veniamin Costachi”. De asemenea, a sfințit capela stăreției Mănăstirii Neamț, precum și Corpul B al Casei Pelerinul din cadrul Centrului cultural-pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” – Mănăstirea Durău. La Mănăstirea Micălușeni, din județul Iași, a sfințit Casa socială „Maica Macrina”, iar la Catedrala din Bacău, în ultima zi a vizitei canonice în Moldova, Patriarhul nostru a oficiat o slujbă de pomenire a Episcopului Ioachim Mareș, trecut anul acesta la Domnul.

Noi arhiepiscopii în Mitropolia Munteniei și Dobrogei

Vizita canonică pe care Patriarhului României a efectuat-o în Mitropolia Munteniei și Dobrogei (26-28 septembrie 2009) a început la Târgoviște, prin ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești. Părintele Patriarh și-a continuat vizita pastorală în Episcopia Argeșului și Muscelului, unde a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint, primul mitropolit al Țării Românești (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești, și a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. În continuare, a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Argeșului și Muscelului în rang de arhiepiscopie, iar IPS Calinic în rang de arhiepiscop.

Vizita în Mitropolia Munteniei și Dobrogei a continuat pe plaiurile gălățene, când la finalul Sfintei Liturghii din 27 septembrie a urmat festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform hotărârii sinodale din vara acestui an, și a PS Casian la rangul de Arhiepiscop al Dunării de Jos. În cea de a doua parte a zilei, Patriarhul României s-a aflat în Episcopia Tulcii, unde a oficiat slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din municipiul Tulcea și a prezidat ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint.

În încheierea acestei vizite, Patriarhul a participat la deschiderea oficială a sesiunii de comunicări științifice cu tema „Creștinismul românesc și organizarea bisericească în sec. XIII-XIV”, la Așezământul eparhial „Sfântul Pantelimon”, din stațiunea Lacul Sărat, județul Brăila.

Ridicarea la rang de arhiepiscopie a Eparhiei Buzăului și Vrancei a avut loc duminică, 8 noiembrie 2009, în Catedrala din municipiul Buzău.

Sărbătoarea a început cu slujba de sfințire a altarului noii Catedrale cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din oraș și cu Sfânta Liturghie oficiată de către PF Părinte Daniel, înconjurat de un sobor de 18 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR.

La doar o săptămână distanță, Patriarhul României s-a aflat în Eparhia Râmnicului, unde a avut loc o triplă sărbătoare. A fost hirotonit un nou arhiereu-vicar în persoana arhim. Emilian Nică, care a primit titulatura de Lovișteanul, iar la sfârșitul Sfintei Liturghii, oficiată de Preafericirea Sa, împreună cu 21 de ierarhi ai Sfântului Sinod al BOR, s-a săvârșit ceremonia de ridicare în rang a IPS Gherasim și a PS Emilian Lovișteanul. Cel de-al treilea eveniment a constat în binecuvântarea și inaugurarea de către Patriarhul României a Așezământului religios-cultural „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, de la Centrul eparhial al Râmnicului.

Arhiepiscopie la Arad și o nouă episcopie în cetatea Devei

Sâmbătă, 28 noiembrie 2009, în Catedrala cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Nicolae” din municipiul Arad a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Aradului la rang de arhiepiscopie. Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 13 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR, și de PS Luchian, Episcopul sârbilor ortodocși din Budapesta și Timișoara. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang a Episcopiei Aradului.

Instalarea primului Episcop al Devei și Hunedoarei, în persoana PS Gurie Georgiu, a avut loc în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Deva, în Duminica a XXX-a după Rusalii, 29 noiembrie 2009. Sfânta Liturghie arhierească și ceremonia de întronizare a primului Episcop al Devei și Hunedoarei a fost oficiată de Patriarhul Românilor, alături de 23 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi.

PS Iustinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, Arhiepiscop onorific

Ultima vizită canonică din acest an a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului. Cu acest prilej, cel de-al șaselea patriarh al BOR a vizitat și binecuvântat Centrul social pentru persoane vârstnice „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, s-a întâlnit cu un grup de 500 de elevi însoțiți de profesori de Religie din municipiu, iar mai apoi a vizitat, la Mănăstirea Rohia, noua Biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și Centrul cultural-monahal „Nicolae Steinhardt”, aflate în construcție. Seara, la Catedrala episcopală, Patriarhul României a participat la concertul de colinde susținut de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturistorul”, Corul „Doxologia” al Catedralei și Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității de Nord din Baia Mare. Părintele Patriarh a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Baia Mare. Momentul solemn al acestei vizite a Patriarhului a avut loc duminică, 13 decembrie 2009, când, după Sfânta Liturghie arhierească din Catedrala episcopală din Baia Mare, a avut loc ceremonia de acordare a rangului de arhiepiscop onorific PS Iustinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, pentru activitatea ierarhică pilduitoare și slujirea chiriarhală deosebită și îndelungată a Bisericii.

Patriarhul României, în Capadocia

În perioada 27 mai-2 iunie, Părintele Patriarh Daniel a efectuat o vizită frățească în Patriarhia Ecumenică. Patriarhul Daniel a participat la slujba Vecerniei în Biserica comunității ortodoxe românești, „Sfânta Parascheva”, din Istanbul. Joi, 28 mai, la praznicul Înălțării Domnului, a oficiat Sfânta Liturghie alături de SS Bartolomeu I, în Catedrala patriarhală „Sf. Gheorghe” din Constantinopol. Apoi, cei doi întâistătători au efectuat un pelerinaj în Capadocia, unde, sâmbătă, 30 mai, au oficiat slujba Vecerniei în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Sinassos. Pe 31 mai, în aceeași regiune, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Teodor” din localitatea Malakopis.

Pe 1 iunie, au vizitat regiunea istorică a Capadociei, Parcul Muzeal Göreme (Korama), unde se află un ansamblu de biserici săpate în stâncă. În ultima zi, Patriarhul românilor a sfințit noul sediu al Consulatului general al României din Istanbul.

Vizita Părintelui Patriarh pe meleagurile natale

În perioada 3-6 iulie 2009, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Banatului, la invitația IPS Mitropolit Nicolae. Sâmbătă, 4 iulie, la sediul Primăriei din Timișoara, Patriarhul a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Timișoara, iar a doua zi a sfințit Biserica cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din orașul Lugoj. Pe 6 iulie, Patriarhul Daniel a mers în localitatea natală, Dobrești, din județul Timiș, unde a vizitat casa părintească și șantierul de la biserica Mănăstirii cu hramurile „Cuvioasa Parascheva” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, ctitorie a Preafericirii Sale.

Vizite canonice în afara țării

În perioada 12-16 iunie 2009, PF Părinte Patriarh Daniel, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită pastorală în Austria. În cadrul acestei vizite au fost sfințite două noi biserici ortodoxe românești. Sâmbătă, 13 iunie 2009, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi și preoți ortodocși români și ai altor Biserici Ortodoxe surori din Europa, a sfințit noua Biserică românească din Salzburg, cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Martiri Epictet și Astion”, și a oficiat Sfânta Liturghie, iar duminică, 14 iunie 2009, a sfințit noua biserică a Parohiei ortodoxe românești din Viena, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”. Pe 15 iunie 2009, delegația românească a fost primită de primarul general al Vienei, dr. Michael Häupl. Patriarhul Daniel a înmânat acestuia Ordinul „Sf. Ap. Andrei”, iar primarul a oferit în dar Preafericirii Sale un tablou cu Primăria Vienei. Tot în cadrul vizitei, Fundația „Pro Oriente” a organizat la Viena un moment festiv în onoarea Bisericii Ortodoxe Române și a Părintelui Patriarh, căruia i s-a conferit Diploma de Protector al Fundației „Pro Oriente”.

Altarul Catedralei mitropolitane din Paris, resfințit de Patriarhul României

În perioada 9-17 iulie 2009, Patriarhul nostru a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, cu sediul la Paris. Un moment festiv a avut loc la Centrul de Studii Ecumenice ISTINA, unde, într-un cadru deosebit, a avut loc lansarea cărții Patriarhului Daniel „La joie de la fidélité” (Bucuria fidelității). În seara aceleiași zile a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Părintelui Patriarh Daniel de către Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge” din Paris. Sâmbătă, 11 iulie, a avut loc sfințirea bisericii Centrului mitropolitan ortodox român de la Limours (situat lângă Paris), iar a doua zi, 12 iulie 2009, Patriarhul României, înconjurat de ierarhi și preoți, a resfințit altarul Catedralei mitropolitane, de pe strada Jean de Beauvais.

Vizita în Franța a Întâistătătorului Bisericii noastre a continuat cu participarea la Lyon, la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene (15-21 iulie 2009), cu tema: „Chemați la o singură speranță în Hristos”, în cadrul căreia a rostit cuvântarea cu titlul: „Speranța se naște din credință și se manifestă prin iubire”.

Comentarii Facebook


Știri recente