Nicolae Steinhardt, evocat la Viena

La Institutul de Romanistică din cadrul Universității din Viena se desfășoară marți, 10 mai, o evocare a monahului și scriitorului Nicolae Steinhardt făcută de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului și membru al Fundației N. Steinhardt, pr. conf. dr. Ștefan Iloaie și preotul Ioan Pintea, șef serviciu la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Evocarea se realizează pe fondul solicitării studenților și a cadrelor didactice de la acest institut de a cunoaște mai bine personalitatea scriitorului Nicolae Steinhardt.

Informații suplimentare despre evenimentul de astăzi de la Viena a oferit pentru Radio Renașterea, pr. conf. dr. Ștefan Iloaie: „Pe lângă personalitatea scriitorului N. Steinhardt, va fi pusă în valoare și va fi prezentată publicului o parte din opera Integrală pe care Mănăstirea Rohia o publică împreună cu Editura Polirom. Evocarea va urmări prezentarea pe scurt a vieții marelui scriitor și monah, apoi opera în caracteristicile ei esențiale, iar la sfârșitul celor două prelegeri vor avea loc discuții”.

Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia, prin delegatul ei, pr. conf. univ. dr. Ștefan Iloaie, a donat pentru Universitatea din Viena, câte două exemplare din primele zece volume ale Integralei N. Steinhardt, editate de Mănăstirea Rohia și Editura Polirom. Lucrările vor fi completate prin aparițiile ulterioare.

Spre viața monahală

Scriitor, publicist, critic literar și jurist român, Nicolae Steinhardt s-a făcut remarcat cu precădere prin lucrările publicate în ultima parte a vieții sale, urmare a convertirii la ortodoxie, închis fiind la Jilava. S-a născut în comuna Pantelimon, de origine evreiască și a studiat Dreptul și Literele în București. A debutat literar în 1934 cu volumul În genul … tinerilor, căruia i-a urmat o bogată activitate literară și publicstică.

În 1958 a fost arestat alături de prietenul său Constantin Noica, iar pe data de 15 martie 1960, în închisoarea Jilava, a fost botezat de ieromonahul Mina Dobzeu. Episodul a dat naștere cărții Jurnalul fericirii care reprezintă, după propria-i mărturie, testamentul lui literar. După moartea tatălui său, dorește să intre într-o mănăstire. În 1978, Steinhardt a ajuns la Rohia, iar după un an s-a stabilit la această mănăstire. A fost tuns în monahism pe 16 august 1980, continuându-și aici activitatea literară. Nicolae Steinhardt a trecut la Domnul pe 30 martie 1989, la spitalul din Baia Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente