Nepsis Winter Festival 2018 a avut loc la Paris

Ateliere de creație, colinde și bucuria de a dărui. Acestea au fost cuvintele cheie în week-end-ul trecut la Paris, unde a avut loc cea de a treia ediție a Nepsis Winter Festival.

Devenit deja o tradiție pentru românii ortodocși din regiunea pariziană, festivalul a adunat și în acest an numeroși copii alături de părinții lor, dar și tineri.

„Sâmbătă, 15 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Paris a avut loc prima parte a festivalului, una dedicată copiilor care, în cadrul unui atelier de creație, au confecționat felicitări pentru părinții lor precum și diverse obiecte decorative specifice perioadei Crăciunului. Seara, după slujba Vecerniei, într-un cadrul festiv a avut loc concertul Coralei Sfinții Arhangheli a Catedralei Mitropolitane”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Alexandru Ojică, MOREOM.

Duminică după-amiază, în biserica din Cachan (Île de France) a fost organizată a doua parte a festivalului de iarnă Nepsis.

Evenimentul a fost deschis printr-o scenetă a copiilor din parohia din Cachan ce au amintit de sărbătoarea Nașterii Domnului și modul cum a fost mărturisită de românii închiși în perioada comunistă.

În continuare, a avut loc un concert de colinde susţinut de mai multe corale, atât din Mitropolie, cât şi din alte eparhii ale Patriarhiei Române.

Evenimentul a avut și o componentă socială, căci părintele diacon Bogdan Grecu a prezentat un proiect al asociațiilor Nepsis și Axios (ambele din cadrul Mitropoliei) – în colaborare cu ASCOR Iași prin care s-a propus oferirea a 20 de burse în valoare de 600 de euro pe an pentru tinerii cu posibilități reduse, liceeni sau studenți din zona Moldovei (județele Neamț și Iași), dar care au rezultate bune la învățătură și își doresc să-și continue studiile.

Maria Cristina Milea, președinte al Nepsis Franța, a punctat principalele activități desfășurate de Nepsis.

„Nepsis Winter Festival este o adevărată imagine a activităților noastre, a tinerilor români din diaspora. Poate mai mult ca niciodată, în acest an centenar, ne dorim ca și prin colinde, să-L mărturisim pe Hristos Domnul, Cel născut în Betleem și, în același timp, să ne afirmăm identitatea de creștini ortodocși români”, a spus Maria Cristina Milea.

La final părintele Alexandru Gheorghiu, paroh al bisericii din Cachan, a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți, dar și celor ce s-au implicat în organizarea și găzduirea acestui eveniment.

Nepsis este asociația tinerilor din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Înființată pe 13 noiembrie 1999, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, Nepsis Franța, pe parcursul celor aproape 20 de ani de existență, a fost prezentă în viața generațiilor de tineri ce au venit la studii sau au rămas în diaspora, prin diferite activități amintindu-le de bucuria credinței împletită cu entuziasmul tinereții.

Foto credit: Alexandru Ojică/MOREOM

Comentarii Facebook


Știri recente