Vineri, 24 iunie 2011, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, după cum ne-a relatat părintele Silviu Dobai. A devenit deja o tradiție ca în această zi, de Sânziene, Chiriarhul Oradiei să fie în mijlocul credincioșilor acestei enorii, când se face și pomenirea eroului național Avram Iancu.
În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, săvârșită în ales sobor de preoți și diaconi, Preasfinția Sa a hirotonit pe teologul Flaviu Mirel Ivan întru diacon, pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Sfârnaș, Protopopiatul Marghita, iar pe diaconul Adrian Petrică Rusu întru preot, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Chijic, Protopopiatul Oradea, cel mai nou preot din Eparhia Oradiei primind și hirotesia de duhovnic.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Sofronie a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, ce relatează despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, prezentând aspecte ale vieții și activității Înaintemergătorului Domnului, arătând, astfel, importanța acestuia în istoria mântuirii neamului omenesc:
„Ne aflăm în perioada binecuvântată a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după Duminica Tuturor Sfinților, și înaintea Duminicii Sfinților Români, când pronia divină a rânduit ca să fie prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și pomenirea a doi sfinți importanți pentru devenirea și statornicia în dreapta credință a neamului nostru, Sfinții Niceta de Remesiana și Ioan cel Nou de la Suceava.”
„Evanghelia ne prezintă, prin cuvintele inspirate ale Sfintei Scripturi, cum a avut loc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi de naștere noi o prăznuim în primul rând pentru că are temei biblic, la fel cum și moartea sa, prin decapitare, este amintită în paginile Sfintei Scripturi, dar și pentru că Sfântul Ioan este ultimul prorooc înainte de venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în lume. Toți proorocii au anunțat că va veni Mesia, dar el este ultimul dintre aceștia și cel care face legătura între Vechiul Testament și Noul Testament”.
Ierarhul a vorbit și despre Sfinții Niceta de Remesiana și Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuiți în această zi: „Sfântul Niceta de Remesiana este considerat de istoriografia creștină un apostol al daco-romanilor datorită misiunii de încreștinare pe care a desfășurat-o. Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, a cărui mutare a sfintelor sale moaște din Cetatea Chilia în Cetatea Sucevei o serbăm azi, a fost martirizat în Crimeea de către musulmani și sfintele moaște au fost aduse în Țara Moldovei în timpul domniei lui Alexandru cel Bun”.
După Sfânta Liturghie, soborul slujitor, în frunte cu Ierarhul locului, și credincioșii prezenți, s-au deplasat, în procesiune, spre scuarul din fața statuii eroului național Avram Iancu, aflată în vecinătatea bisericii, unde s-a desfășurat un ceremonial religios, cultural și militar. Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea eroului Avram Iancu, „Crăișorul munților”, după care membrii Asociației „Avram Iancu” din Oradea au susținut scurte alocuțiuni și un program cultural-artistic. De asemenea, un detașament militar din cadrul Garnizoanei Oradea a prezentat onorul militar și garda de onoare, iar oficialitățile municipale și județene prezente au depus coroane de flori.
În acest an se împlinesc 187 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu, cel care a luptat mult pentru apărarea, transmiterea și dăinuirea identității noastre culturale, românești și ortodoxe.
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, situată în centrul orașului Oradea, este construită în 1860, în stil baroc, pe locul unei vechi biserici de lemn, despre care istoria bisericească locală ne dă informații încă din secolul al XIV-lea. Datorită iconostasului actualei biserici, care este de o rară frumusețe și monumentalitate, lăcașul a fost trecută în rândul monumentelor istorice. De-a lungul timpului au avut loc mai multe restaurări și înfrumusețări ale sfântului lăcaș, cea mai importantă fiind cea din perioada 2000-2003, când s-a realizat înlocuirea totală a acoperișului cu țiglă metalică, geamurile au fost înlocuite cu vitralii și întreaga rețea electrică a fost înnoită.