Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este zi de sarbatoare pentru Schitul Sihla, judetul Neamt, si Manastirea Gorovei, jud Botosani

Manastirea Gorovei din localitatea Vaculesti judetul Botosani, construita in anul 1742 si schitul Sihla al manastirii Sihastria de la Neamt isi sarbatoresc hramul cu ocazia sarbatorii Nasterii Sf. Ioan Botezatorul. Mai multe detalii despre acest eveniment ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al arhiepiscopiei Iasilor:

‘Doua dintre manastirile arhiepiscopiei Iasilor au acest hram, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In primul rand schitul Sihla, care depinde de manastirea Sihastria, schit vestit din judetul Neamt, si apoi Manastirea Gorovei, din tinutul Dorohoiului. La schitul Sihla mai este un hram, al celeilalte bisericute din lemn, numita ‘Bisericuta dintr-un brad’, si anume Schimbarea La Fata, dar hramul bisericii mari de la Sihla este Nasterea Sfantului Ioan Botezaqtorul. Schitul Sihla, cunoscut credinciosilor si daorita faptului ca in preajma lui s-au nevoit in decursul vremurilor foarte multi calugari, printre acestia stralucind Sfanta Teodora, numita ‘de la Sihla’. La acest schit putem vorbi de viata calugareasca inca din veacul al XV-lea. Foarte multi calugari se retrageau acolo in liniste, iar, ceva mai tarziu, si anume in secolul al XVI-lea, in timpul domniei lui Petru Rares s-a hotarat o delimitare a amanstirii Agapia pana in preajma schitului Sihla. Deci viata calugareasca acolo este foarte veche. Prima bisericuta din lemn de la Sihla dateaza din anul 1741. Un an mai tarziu, a fost daruit schitului Sihla un antimis care avea o particica din moastele Sf Ioan Botezatorul, ocrotitorul acestui schit.

La manastirea Gorovei din tinutul Dorohoiului putem vorbi de viata calugareasca de mai bine de doua sute de ani. Biserica ce se pastreaza acolo dateaza din anii 1833-1834.

Aceste doua manstiri aduna la hramul lor foarte multi credinciosi din zona respectiva, dar si unii veniti de foarte de departe. La Sihla, inca de multa vreme are loc un pelerinaj, si la acest hram si la hramul din august, schitul Sihla avand foarte multi fii duhovnicesti care vin acolo pentru Spovedanie, pentru slujbe, si care au ajutat in acesti ani, mai ales in ultimii 14, la reconstruirea schitului, creind dintr-un vechi schit de altadata o veritabila manastire care continua de fapt traditia monahala a manastirii Sihastria. Schitul este celebru pentru pestera in care a vietuit Sf Teodora, bisericuta dintr-un brad si de asemenea casa in care a locuit mai multi ani marele duhovnic al veacului XX, marele rugator pentru monahii si credinciosii din Moldova, prea cuviosul parinte Paisie Olaru, care a trecut la Domnul in anul 1990, considerat unul dintre cei mai cuviosi monahi romani din utlima perioada’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…