Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

„Sf. Proroc este numit de Mântuitorul Iisus Hristos cel mai mare născut din femeie, însă potrivit cuvintelor Mântuitorului este cel mai mic în Împărăția Cerurilor. Înțelegem prin această ca activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul aparține Vechiului Testament. Însă, iată el, în împărăția harului Preasfintei Treimi alături de Maica Domnului mijlocește pentru noi credincioși așa cum îl vedem înfățișat în icoana Deisis (care se tâlcuiește mijlocire) împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu mâinile întinse înaintea Mântuitorului care este așezat pe tron în veșmintele sale arhierești”, după cum a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în tradiția populară românească și cu numele de „Sânzienele” sau „Drăgaica”.

„Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe fundalul unei sărbători din antichitatea păgână, de aceea până astăzi în popor se numește și sânzienele. Aceste flori de câmp al solstițiului de vară galbene aurii, iubitoare de soare, sunt împletite în coronițe și sunt așezate la icoane, în biserici (etc.), a mai spus Preasfinția Sa.

Chipul Înaintemergătorului Domnului ocupă un loc important în iconografia tradițională ortodoxă.

„Sfântul Ioan Botezătorul este înfățișat în icoane purtând aripi potrivit profeției proorocului Maleahi care spune Iată trimit înaintea Mea pe îngerul Meu care va pregăti calea Ta înaintea Ta. Așadar Sf. Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. El a pregătit lucrarea sa mântuitoare, de aceea îl vedem înfățișat cu aripi însă și datorită vieții sale duhovnicești. Cântările bisericești îl numesc înger trupesc, iar una din cântări spune cum te vom numi pe tine proorocule Înger, apostol sau Mucenic. Înger fiindcă ai dus o viață netrupească, apostol fiindcă l-ai propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos tuturor neamurilor sau mucenic fiindcă ți-ai dat viața pentru Hristos”, a mai spus Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Macarie.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului – 25 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…