Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă prăznuiește vineri, 24 iunie 2011, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în tradiția populară românească drept „Sânzienele” sau „Drăgaica”.

Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Zaharia era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar soția sa era din neamul lui Aaron, rudă cu Sfinții Părinți Ioachim și Ana.

„Potrivit Evanghelistului Luca la capitolul I nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc într-un context minunat, deoarece Tatăl său Zaharia fiind slujitor la templul din Ierusalim este cercetat de un înger în timpul slujirii și i se vestește că va avea un fiu, dar acesta se îndoiește și pentru aceasta îngerul îi spune că va rămâne mut până la momentul nașterii Sfântului Ioan. Soborul Sfântului Ioan Botezătorul este important în iconomia mântuirii. De aceea este prăznuit mai mult decât alți sfinți pentru că sfântul, potrivit evangheliilor, este ‘glasul celui care strigă în pustie’ și de aceea în iconografia ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul este cel care stă de-a stânga Mântuitorului”, a spus părintele Marian Vild de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, după cum informează TRINITAS TV.

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului – 25 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente