‘Nasterea Sf. Ioan Botezatorul’, in Arhiepiscopia Iasilor

Schitul Sihla, judetul Neamt, isi serbeaza hramul

Acest schit, care apartine de Manastirea Sihastria, a fost intemeiat in anul 1730, biserica de lemn fiind cladita in anul 1813. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit mai multe detalii in acest sens: ‘Schitul Sihla a fost intemeiat in anul 1730, iar biserica de lemn s-a cladit in anul 1813, dar inainte de acesti ani, la Schitul Sihla au existat calugari iubitori de liniste. Arhiereul Narcis Cretulescu, in una din lucrarile sale, spune ca pe locul actual al Schitului Sihla existau calugari iubitori de liniste de la Manastirea Neamt si, mai tarziu, de la Agapia, incepand cu anul 1400 si pana cand aici a fost construita aceasta biserica’. De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si depre viata monahala de la Schitul Sihla, schit ce constituie un loc de pelerinaj pentru credinciosii din intreaga tara: ‘Schitul Sihla este cautat de foarte multi credinciosi. Acolo este o obste numeroasa, aproape 30 de vietuitori condusi de protos. Pahomie. Acolo s-au facut numeroase lucrari gospodaresti, s-au reparat casele monahale, s-a amenajat calea de acces si s-a ridicat o clopotnita noua, toate acestea facandu-se prin grija unor credinciosi din tinutul Neamtului, din tinutul Bacaului si din alte locuri care vin permanent la sarbatoarea ‘Sf. Teodora’, ca si la hramul acestei manastiri, pentru ca Schitul Sihla este un loc de pelerinaj si este un loc, ca si celelalte manastiri si parohii, in care te poti intalni cu Dumnezeu’.

Singura parohie din Iasi inchinata Nasterii Sf. Ioan Botezatorul se afla in sarbatoare

Parohia ‘Nasterea Sf. Ioan Botezatorul’ din Iasi, singura cu acest hram din municipiu, isi sarbatoreste astazi primul hram. Parohia a fost infiintata la sfarsitul anului trecut, in prezent facandu-se demersuri pentru ridicarea bisericii. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele paroh Aurel Margineanu: ‘Parohia s-a infiintat la cererea credinciosilor din cartierul I.C. Bratianu, zona Bucium, cu aprobarea IPS Daniel si a Permanentei Centrului eparhial din data de 4 decembrie 2006. De la Pastile anului 2007 am inceput demersurile pentru constructia unei biserici, am luat legatura cu credinciosii din aceasta parohie. Parohia nu este mare, este mica, insa cu sperante mari’.

Sarbatoarea Nasterii Sf. Ioan Botezatorul este hramul Manastirii Gorovei

Sfantul locas a fost infiintat in anul 1742, ctitor fiind un calugar de la Manastirea Dragomirna care, aflandu-se in zona Dorohoiului, a gasit la radacina unui stejar o icoana a Sf. Ioan Botezatorul. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca ‘un calugar de la Manastirea Dragomirna, iubitor de liniste, care a petrecut cateva zile in acel loc, in codrii de pe locul de astazi al manastirii, a descoperit la radacina unui stejar icoana Sf. Ioan Botezatorul, dupa ce timp de trei nopti a auzit cantandu-se in chip minunat troparul acestui sfant, si dupa ani icoana care a fost gasita la radacina acelui stejar s-a dovedit a fi facatoare de minuni. Ea se si pastreaza in biserica mare a acestei manastiri. Prima biserica din acest loc s-a construit din lemnul stejarului unde a fost gasita icoana. In anul 1860 ea a fost daramata si s-a construit o biserica mai mare, din lemn, pe un soclu de piatra, iar biserica cea mare cu hramul ‘Nasterea Sf. Ioan Botezatorul’ a fost zidita in prima jumatate a veacului al XIX-lea’. De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare atat ale vechii biserici, cat si de la biserica noua de la Manastirea Gorovei: ‘Reparatii totale s-au realizat aici la vechea biserica care a fost construita din nou, este vorba despre vechea biserica din lemn care ajunsese intr-o stare avansata de degradare, dar si la noua biserica. S-a construit o casa monahala si s-a reparat arhondaricul’.

Biserica Domneasca ‘Sf. Ioan Botezatorul’ din Piatra Neamt se afla in sarbatoare

Ctitorie a Sf. Voievod Stefan cel Mare, biserica a fost construita din piatra, intre anii 1497 – 1498. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la pr. Dumitru Chitimus, parohul bisericii: ‘Prima atestare documentara se afla in actul de danie al lui Stefan cel Mare catre Manastirea Tazlau si cuprindea cateva sate, la data de 20 aprilie 1491. Astazi, se mai pastreaza cateva fragmente din zidul de incinta ale Curtii domnesti. Biserica este o bijuterie si arata la fel ca si atunci. Pisania ei arata ca biserica a fost inaltata intre iulie 1497 – noiembrie 1498, iar turnul care este separat de biserica este inaltat in 1499’.

Comentarii Facebook


Știri recente