Inceputurile Manastirii Vorona dateaza din jurul anului 1600 cand, cativa calugari veniti din Rusia, construiesc aici o mica biserica din lemn. In anul 1835, Arhimandritul Rafael a construit pe locul acesteia o biserica din zid cu hramul ‘Nasterea Maicii Domnului’. Aici mai exista inca doua biserici si o biblioteca cu fond de carte religios datand din secolele XVII-XIX si spatii de cazare pentru pelerini. Maica Filofteia, ne-a oferit detalii: ‘Manastirea Vorona a luat fiinta in secolul al XVI-lea, in timpul acela aici fiind o zona foarte sihastrica, prin faptul ca unele sate mai noi erau manastiri si pentru ca era asa de tainic aici, au venit calugari din alte manastiri si s-au asezat in aceasta zona, pentru a duce o viata sihastrica, in locuinte foarte modeste, asa cum au dorit ei. Pentru cultul divin, au construit o biserica mica din lemn, care a durat 100 de ani, dar s-a deteriorat si s-a demolat, cu hramul ‘Nasterea Maicii Domnului’. In timp, calugarii erau din ce in ce mai multi si s-a simtit nevoia si de locuinta si de biserica mai mare, incat, intre timp, s-au construit trei biserici din zid, care sunt pana in prezent’. Maica Filofteia ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare ale manastirii, care s-au efectuat in perioada in care Patriarhul Iustin si PF Patriarh Teoctist erau Mitropoliti ai Moldovei si Sucevei: ‘S-a inceput restaurarea manastirii. PF Patriarh Iustin, cand era Mitropolit la Iasi, ne-a dat un prim ajutor financiar. Dupa aceea, a venit ca Mitropolit la Iasi actualul Patriarh Teoctist, care fusese in timpul acela Mitropolit in Oltenia, si el mi-a dat si mai mult ajutor. Asa s-a inceput restaurarea bisericilor, chiliilor si a picturii, care din cele trei biserici, numai cea inchinata ‘Nasterii Maicii Domnului’ a avut pictura, iar celelalte doua au fost in alb. Avea o pictura in fresca, facuta de catre pictorul Gavriil Nicolae, in 1982′. La Manastirea Vorona exista si un depozit cu fond de carte religios datand din secolele XVII-XIX, constituit, de asemenea, cu sprijinul PF Parinte Patriarh Teoctist: ‘Manastirea a avut o biblioteca importanta, incat atatia preoti au avut carti, dar, cand s-a desfiintat manastirea, era vorba sa se infiinteze un azil sau o alta institutie, s-a luat biblioteca si s-a trimis la alta institutie, iar PF Teoctist a vrut ca sa reinnoiasca aceasta activitate si a infiintat un depozit de carte veche, incat Protopopiatul Botosani a adus carti de la parohii. Acum avem un numar de 4.000 de volume, dar 2.000 sunt de patrimoniu, de la anul 1700, iar restul sunt dupa anul 1800’. In acest an, hramul Manastirii Vorona va fi sarbatorit in mod deosebit, in conditiile in care lacasul se afla in centrul evenimentelor prilejuite de proclamarea canonizarii Sf. Cuvios Onufrie. In cursul zilei de astazi, moastele acestui sfant vor ajunge in procesiune la Manastirea Vorona, iar maine va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca, dupa care va avea loc proclamarea oficiala a canonizarii Sf. Cuvios Onufrie.
Biserica pentru persoane cu deficiențe de auz din Bacău şi-a cinstit ocrotitorul
Biserica „Sfântul Andrei Criteanul” din Municipiul Bacău, frecventată de credincioşii cu deficienţe de auz, şi-a cinstit luni ocrotitorul. Sfânta Liturghie oficiată Protopopul de Bacău, Părintele Eugen-Ciprian Ciuche, alături de alţi clerici. La predică, Părintele Protopop…
Misiunea Diaconia inaugurează un centru social de îngrijire a refugiaților ucraineni în Chișinău
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei va inaugura joi, 14 iulie, în Chișinău, un centru social destinat îngrijirii refugiaților ucraineni. Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” este o continuare a Programului „În Brațele…
Muzeul Național al Literaturii Române organizează conferința „Varlaam Mitropolitul – 365”
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează vineri, 8 iulie, la sediul Academiei Române conferința „Varlaam Mitropolitul – 365”, eveniment care marchează 365 de ani de la trecerea în veşnicie a Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei.…
47 de ani de la moartea Arhim. Dometie Manolache
S-au împlinit miercuri 47 de ani de la trecerea în veşnicie a Părintelui Arhimandrit Dometie Manolache. Fostul duhovnic al Mănăstirii Râmeţ, Părintele Dometie, cât şi părintele Dumitru Stăniloae sunt propuşi pentru canonizare în anul 2025. Trinitas TV a…
Polițiștii de frontieră l-au cinstit pe Sf. Ștefan cel Mare la Sighetu Marmației
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie la biserica de lemn „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) din Sighetu Marmației. I-au fost alături în…