Nasterea Domnului este sarbatorita astazi de catre unii ortodocsi, socotiti ca fiind de stil vechi.

Ziua de 7 ianuarie este, pentru multi ortodocsi din diferite tari ale lumii, o zi de mare sarbatoare: ei praznuiesc in aceasta zi Nasterea Domnului.

Diferenta de 2 saptamani care a aparut in ce priveste sarbatorirea Craciunului se datoreaza faptului ca unele Biserici Ortodoxe autocefale nu au acceptat si pentru randuielile de cult introducerea Calendarului Iulian, care este corect din punct de vedere astronomic. Astfel, Nasterea Domnului este sarbatorita astazi de catre ortodocsii din Rusia, Serbia, Georgia si de la Ierusalim, precum si din Republica Moldova, care inca isi organizeaza cultul conform Calendarului Iulian.

La Moscova, Sanctitatea Sa Alexei II – Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii a oficiat Sfanta Liturghie din marea zi a praznicului imparatesc al Nasterii Domnului, pe stil vechi, in fata a 11.000 de credinciosi. La slujba au participat si Primul-Ministru al Rusiei – dl. Mihail Fradkov, precum si alte personalitati ale lumii politice din aceasta tara.

Patriarhul Alexei II al Rusiei a vorbit despre Nasterea Domnului ca motiv de speranta, dar a amintit ca, in anul 2004, tragedii de mari dimensiuni, cum a fost aceea de la Beslan, au adus multa durere in sufletele credinciosilor aflati sub jurisdictia Patriarhiei Moscovei si a intregii Rusii.

Presedintele rus – dl. Vladimir Putin nu a participat la slujba Sfintei Liturghii oficiata in Catedrala Iisus Mantuitorul deoarece si-a facut un obicei din a nu petrece Craciunul in capitala Rusiei. Dl. Vladimir Putin a fost insa la slujba in Biserica din Tver – un sat aflat la 150 km nord de Moscova.

Comentarii Facebook


Știri recente