Născătoarea de Dumnezeu cinstită cu evlavie de români

De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se va afla în mijlocul obștii Mănăstirii Țigănești din Ilfov, unde va sfinți noul altar de vară și va săvârși Sfânta Liturghie, informează Ziarul Lumina. De asemenea, mâine, mai multe lăcașuri din țară ocrotite de Maica Domnului își vor serba hramul.

Mănăstirea Țigănești sărbătorește 200 de ani de la ridicarea și sfințirea Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din incinta așezământului monahal. Pentru a pregăti această aniversare, la mănăstire s-au făcut mai multe lucrări de înfrumusețare și înnoire care vor fi binecuvântate în ziua hramului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. ‘Întrucât aceste momente de împlinire și de aducere aminte trebuie subliniate în mod corespunzător de către soborul mănăstirii și de pelerinii care ajung acolo, mănăstirea s-a pregătit de mai multă vreme pentru întâmpinarea acestei sărbători. Astfel, s-au făcut importante lucrări la restaurarea bisericii. În ultimii doi ani s-a lucrat la exterior, s-a acoperit biserica cu tablă de cupru, s-a lucrat tencuiala exterioară în piatră, anul acesta s-a restaurat și clopotnița, s-a acoperit și ea cu tablă de cupru. S-au reparat cele trei fântâni din spațiul mănăstirii, una de lângă biserică și două din curtea așezământului. S-a început și restaurarea picturii în biserica mare. Deja au fost restaurate altarul și cele două abside’, ne-a spus arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La acestea se adaugă amenajarea unui lumânărar, construirea unui altar de vară, reparații de întreținere la clădirea stăreției, trapezei și arhondaricului, noi alei în incintă și în spațiul mănăstirii. La Atelierele Patriarhiei Române s-a confecționat o frumoasă raclă de argint pentru moaștele mai multor sfinți cinstiți la această mănăstire. ‘Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori, va sfinți pe 15 august noul altar de vară al mănăstirii, ridicat între biserica mare și biserica de cimitir, și va săvârși și Sfânta Liturghie, binecuvântându-i pe credincioșii care vor poposi aici pentru a primi cuvânt de învățătură și a-și scrie numele pentru a fi pomenite la Sfânta Liturghie’, ne-a mai spus arhimandritul Timotei Aioanei.

De marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, în Arhiepiscopia Bucureștilor, în cadrul Protoieriei I Capitală este o parohie care își sărbătorește hramul, în Protoieria II Capitală sunt 13 parohii, iar în Protoieria III Capitală sunt 10 parohii care își serbează hramul.

În Protoieria Ploiești își sărbătoresc hramul 10 biserici parohiale, precum și așezământul monahal de la Ghighiu. În Protoieria Câmpina sunt în sărbătoare 14 parohii, în Protoieria Ilfov Nord, 25 de biserici își cinstesc ocrotitoarea, iar în Protoieria Vălenii de Munte sunt în sărbătoare 10 biserici, precum și alte 26 de biserici în Protoieria Urlați.

În fiecare an, de ziua Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Curtea de Argeș, lăcaș rectitorit la începutul secolului al XVI-lea de către Neagoe Basarab, își așteaptă credincioșii, care vin să se închine Maicii Domnului și Sfintei Filofteia.

Prilej de bucurie va fi și la mănăstirile Bistrița, Frăsinei, Govora și Sărăcinești din Arhiepiscopia Râmnicului, la mănăstirile Brâncoveni și Strehareț din Episcopia Slatinei și Romanaților, precum și la Mănăstirea Celic Dere din Episcopia Tulcii. În sărbătoare se află și Catedrala episcopală din Giurgiu, care își sărbătorește primul hram.

Mâine, de Adormirea Maicii Domnului își prăznuiește hramul și vechea Catedrală arhiepiscopală a orașului Buzău. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La sărbătoare sunt așteptați numeroși credincioși din oraș și din alte localități. Lăcașul de cult datează din anul 1649 și este ctitoria lui Matei Basarab, voievod al Țării Românești. A fost zidit pe locul altei biserici mai vechi, din vremea domnitorului Radu cel Mare. Catedrala a suferit mai multe transformări, din cauza cutremurelor și vicisitudinilor timpului, mai ales în vremea episcopului Chesarie, dar cele mai importante lucrări sunt cele efectuate în timpul arhipăstoririi Înalt Preasfințitului Epifanie.

De ziua hramului, la Mănăstirea Văratec, maicile se pregătesc pentru credincioșii care vor trece pragul mănăstirii. Tot pe 15 august își cinstesc hramul și Mănăstirea Bistrița și Schitul Draga, din județul Neamț, mănăstirile Cozancea și Zosin, din județul Botoșani, mănăstirile Rarău, Humor, Fetești, Schitul Orata și Plutonița din Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente