Muzeul satului din Parohia Dumbrăvița I din Timișoara

În incinta bisericii din Parohia Dumbrăvița I, din Protopopiatul Timișoara II, există de curând un frumos muzeu al satului, organizat prin grija părintelui paroh Achim Vasile Baboș. Muzeul este la început de drum, însă, cu toate acestea, cei care îi trec pragul vor fi încântați să descopere atât valori bisericești, cât și obiecte specifice tradiției populare românești autentice, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Ideea înființării acestui muzeu aparține arhitectului Nicolae Dancu, iar preotul paroh a pus-o în practică. Părintele s-a pregătit pentru acest muzeu încă de când a venit în parohie, adunând opere și obiecte vechi, atât de la credincioșii parohiei, cât și din propria casă, din familia sa, pentru a fi un muzeu al satului. ‘Dumbrăvița este o ‘mică – mare Românie’, aici au venit români din toate ținuturile, din Serbia, Toraku Mare, Toraku Mic, din Bulgaria, de la Durostorum, Kaliakra, au venit din Bucovina de Nord, doar cu icoana în brațe refugiindu-se în aceste locuri. De aceea am pus aceste valori spre vederea tuturor, să fie o aducere aminte de felul în care s-a constituit satul nostru, cum s-a dezvoltat în timp. Sunt obiecte nu numai de cult, ci și obiecte casnice, obiecte cu care se lucrează, precum războiul de țesut, furca de lemn, unelte agricole. Consider că ajutorul a venit de la Dumnezeu, căci mi-a scos în cale oameni care au dăruit bisericii aceste obiecte de valoare, m-am bucurat, căci unele au fost recuperate de la pierzare efectivă. Spre exemplu, avem uși împărătești pe care le-am descoperit la cineva care le ținea într-un spațiu inadecvat, cruci și alte obiecte hărăzite să fie vândute peste graniță și, când le-am descoperit, am zis că acestea aparțin patrimoniului bisericii, iar oamenii de bună credință le-au donat Bisericii. Sunt multe din acestea de care nu știm de unde au fost luate, dar important este că ele au reintrat în circuitul bisericesc’, a declarat pr. Vasile Baboș, parohul bisericii din Dumbrăvița I. Muzeul a fost inaugurat la începutul acestei luni cu ocazia hramului Bisericii ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, moment la care au luat parte oficialitățile locale și enoriașii parohiei, precum și mulți credincioși din Timișoara.

‘Scopul muzeului este acela de a trezi conștiințele oamenilor, să spunem ce am fost, cum părinții și strămoșii noștri au purtat haine de sac, cum au mâncat cu linguri de lemn din vase de lut, cum s-au îmbrăcat în haine de cânepă și de in. Astăzi trăim într-o epocă modernă, dar trebuie să știm de unde am plecat, ca să știm unde vrem să ajungem. Suntem la început cu acest muzeu, avem multe de învățat și de nevoit în continuare, dar nădăjduim că Domnul ne va ajuta văzând în noi gândul cel bun’, a mai spus pr. Vasile Baboș. Muzeul se află în incinta bisericii la nivelul 2, iar cei care doresc să viziteze acest muzeu o pot face după programul liturgic oficiat în biserica Parohiei Dumbrăvița I.

Comentarii Facebook


Știri recente