Muzeul Național al Literaturii Române a premiat pe Arhiepiscopul Târgoviștei

Muzeul Național al Literaturii Române a acordat luni, 12 decembrie 2011, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, prof. univ. dr. Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Premiul Perpessicius – ediții critice, ex aequo, pentru inițierea și coordonarea ediției jubiliare a Octoihului lui Macarie, lucrare editată de Arhiepiscopia Târgoviștei în anul 2010, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În mesajul adresat juriului și participanților cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a precizat că: „Octoihul lui Macarie face parte din seria restituirilor spirituale și culturale pe care le-am inițiat, la Târgoviște…Pentru cultura noastră națională, retipărirea Octoihului lui Macarie, reprezintă o oportunitate de a reafirma faptul că Biserica se manifestă și astăzi, ca și în trecut, ca promotoare și creatoare de valori, asumându-și acest rol cultural proeminent, început odată cu ființarea primelor școli în tinda bisericilor, dar și cu tipărirea primelor cărți de pe teritoriul țării noastre”.

La inițiativa și sub coordonarea Înaltpreasfinției Sale, cu sprijinul Academiei Române, s-a început, la Târgoviște, retipărirea, în ediție jubiliară a textului original, facsimilat, alături de un volum de studii, în afară de Octoihul lui Macarie, a Liturghierului macarian (10 iulie 2008), urmând ca, în anul 2012, să fie lansată ediția jubiliară a Tetraevangheliarului lui Macarie, ultima capodoperă a marelui tipograf.

Comentarii Facebook


Știri recente