Muzeul Crucilor, inaugurat în Măceșul Gorjului

Localitatea gorjeană Măceșu, de lângă Târgu-Cărbunești, și-a împlinit un vis care nu părea să mai devină realitate. În prezența oficialităților locale a fost inaugurat ‘Muzeul Crucilor’, unic în România și chiar în Europa, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Autoritățile județene din Gorj și conducerea Primăriei Târgu-Cărbunești au inaugurat săptămâna trecută Muzeul Crucilor din satul Măceșu, localitate situată în apropierea orașului Târgu-Cărbunești. Ideea amenajării unui astfel de loc i-a aparținut lui Pompiliu Ciolacu, șeful Palatului Copiilor din Târgu-Jiu, om de cultură născut chiar la Măceșu.

Gorjenii, ‘oameni ospitalieri și de suflet’

‘Aici, la Măceșu, vrem să facem pe viitor un adevărat complex muzeal. Acum s-a lucrat doar la partea exterioară. Este doar începutul unui proiect. Cu ajutorul autorităților locale și județene vom amenaja corespunzător și clădirea vechii școli și vom face aici un muzeu. Mai mult decât atât, împreună intenționăm ca anul următor, alături de Palatul Copiilor, noi, cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, să instituim și o tabără de pictură pentru copii. Tot ce se va realiza va intra în patrimoniul acestui muzeu. Localitatea va câștiga enorm de pe urma acestui muzeu’, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Prezent la eveniment, Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, a spus: ‘Ce are mai important județul Gorj: o bogăție istorică, o bogăție a tradițiilor, o bogăție a valorilor și personalităților din Gorj. Putem să avem fruntea sus tot timpul pentru că Gorjul este unul din județele cele mai bogate, cele mai frumoase și se bazează pe oameni ospitalieri și de suflet’.

Crucea, legătura dintre două lumi

Cornel Bălosu, directorul Muzeului Etnografic din Craiova, a fost unul dintre invitații la inaugurarea muzeului. ‘Crucea este o formă de manifestare a ritualului înmormântării care, cel puțin la nivel popular, este unul de excepție, unul care impresionează întreaga lume prin coerența și prin nuanțele lui și prin semnificațiile lui. Crucea face legătura de fapt între lumi; de aceea, nu întâmplător crucile cele mai frecvente în Gorj sunt cele suliță și cele cu pasărea ca detaliu. De asemenea, tipologia tematică a troițelor este și ea excepțională. Ceea ce vreau să vă spun este că în general crucea este mijlocitoare între om și Dumnezeu, tocmai pentru că înlesnește echilibrul între lumi. Acest echilibru este esențial pentru comunitatea țărănească. Îl felicit pe Pompiliu Ciolacu, mă bucur foarte mult că și aici Consiliul Județean și alte instituții investesc în cultură’, a declarat directorul Muzeului Etnografic din Craiova.

Cruce de 130 de ani

Cea mai veche cruce din cadrul muzeului este o troiță adusă din localitatea gorjeană Vladimir. ‘Are 130 de ani și ne-a fost dăruită prin mijlocirea părintelui Cărăvan de la Vladimir. De asemenea, troița de la intrarea în Muzeul Crucilor are peste 80 de ani. Avem aici foarte multe cruci valoroase, vechi de ani de zile, obiecte de cult foarte valoroase. Vom mai aduce și alte asemenea minunății, încă nu am terminat de scanat județul! Oricum, muzeul este unic în România și chiar și în Europa’, a afirmat Pompiliu Ciolacu, inițiatorul proiectului de la Măceșu.

Comentarii Facebook


Știri recente