Muzeu de artă ortodoxă la Biblioteca Națională

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, pomenit de Biserica noastră la 5 august, este ocrotitorul Bibliotecii Naționale a României. Hramul instituției a fost marcat, duminica aceasta, la 5 august 2012, prin inaugurarea, în incinta Bibliotecii, a unui spațiu muzeal în care au fost expuse obiecte de patrimoniu. Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat aici o slujbă de binecuvântare.

„Legătura spirituală dintre acest spațiu muzeal cu caracter religios și Biblioteca Națională îl reprezintă mai ales faptul că pe locul unde s-a construit Biblioteca Națională a României, înainte de 1989, a existat o biserică ce a fost dărâmată și în apropierea acestui loc încă alte două biserici care au fost dărâmate. Legătura expresă între Sf. Ioan Iacob de la Neamț și Biblioteca Națională este faptul că Sf. Ioan Iacob a fost ales de către bibliotecari a fi patronul lor spiritual deoarece el a împlinit această funcție de bibliotecar atunci când se afla viețuitor la Mănăstirea Neamț.”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Muzeul de artă religioasă ortodoxă a fost amenajat cu sprijinul Patriarhiei Române.

„Încercăm să arătăm prin acest muzeu că de fapt bibliotecile în spațiul românesc se datorează bisericii și de fapt cartea tipărită de la începuturi și încet, încet, până în zilele noastre nu se poate desprinde de ce a însemnat cultură, spiritualitate ortodoxă. Știm de altfel că prima carte din spațiul românesc aparține călugărului Macarie, la Târgoviște. Prin urmare este o legătură firească între Bibliotecă și Biserică”, a spus Conf. Univ. Dr. Elena Tîrziman, director, Biblioteca Națională a României.

Noul sediu al Bibliotecii Naționale a României a fost inaugurat și sfințit în luna aprilie a acestui an

Comentarii Facebook


Știri recente