Multă ignoranță, puțină dorință de informare corectă

Biroul de Presă al Patriarhiei Române, ne informează:

În legătură cu articolul intitulat Secretul lui Bachus din curtea Patriarhiei, apărut sub semnătura domnului Alex Nedea în cotidianul Adevărul din ziua de 4 mai 2011, Patriarhia Română reia precizările în legătură cu vinul bisericesc pentru parohii aduse la cunoștința opiniei publice încă din toamna anului 2009:

Potrivit rânduielilor liturgice, vinul natural și curat produs în podgoriile Bisericii de sute de ani este folosit la Sfânta Liturghie, la agapa de la Botez, la nunți, la pomeni și parastase, la hramul bisericii și la alte sărbători. Ca atare, fiecare eparhie are responsabilitatea de a produce vinul denumit „cultic”, „liturgic” sau „bisericesc”, care este oferit contra cost fiecărei parohii, iar nu distribuit prin magazinele comerciale. Pe lângă prescuri, lumânări, tămâie, calendare, icoane, candele și ale obiecte specifice cultului ortodox, credincioșii au posibilitatea să achiziționeze și vin liturgic de la pangarele bisericilor, pe care apoi le oferă în dar la Sfântul Altar.

Ținând cont de faptul că vinul bisericesc nu este comercializat pe piață cu scopul de a obține profit, atât legislația românească, cât și cea europeană prevăd scutirea de taxe (impozit pe profit și TVA) inclusiv pentru vinul cultic utilizat de comunitatea religioasă (conform art. 15, alin. f din Codul fiscal). De aceea, prețul unei sticle de vin liturgic este mult mai mic în comparație cu cel comercializat pe piață, deoarece acoperă doar cheltuielile de producție, îmbuteliere și transport.

Ca atare, solicitarea Arhiepiscopiei Bucureștilor adresată parohiilor de a cumpăra vin bisericesc este conformă cu tradiția, rânduielile bisericești și legislația în vigoare. Nu este vorba de o afacere, ci despre o practică obișnuită, care are și un aspect de solidaritate eparhială, de mai multă vreme practicată în eparhiile Patriarhiei Române. Ca atare, achiziționarea de către parohii a vinului bisericesc, produs în podgoriile Arhiepiscopiei Bucureștilor, este și un act de susținere a producției proprii de vin a Bisericii.

Constatăm încă o dată lipsa de documentare și amatorismul jurnalistului Alex Nedea care nu reușește încă să înțeleagă modul de organizare și funcționare al unităților de cult pe care le confundă cu societățile comerciale.

Comentarii Facebook


Știri recente