Mucenicii Epictet si Astion sunt sfintii cu cele mai vechi sfinte moaste din tara noastra

Dobrogea este detinatoarea celor mai vechi sfinte moaste descoperite pe teritoriul Romaniei. Ele apartin preotului Epictet si monahului Astion care au primit cununa de martiri ai lui Hros in ziua de 8 iulie, anul 290. Cinstirea lor a scazut in intensitate cu timpul. Numai amintirea facerii de minuni a ramas vie in traditia orala. Acest dar cu care au fost inzestrati este amintit si in actul lor martiric: ‘Si toti cei care erau stapaniti de vreo infirmitate, indata ce din credinta se atingeau de trupurile lor, sau din dragoste de Dumnezeu le sarutau, imediat se departa de la ei toata nelinistea si durerea. Si astfel de semne si minuni au continuat sa fie la mormantul lor permanent dupa aceea’.

Aceste odoare de mare pret au fost scoase la iveala in ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului, din anul 2001 de catre o echipa de arheologi romano-americana condusa de dr. Mihail Zaharide. Cripta se afla sub altarul bazilicii episcopale a Halmyrisului, localitate situata intre Murighiol si Dunavat, jud. Tulcea.

Desi inscriptiile si locul unde au fost descoperite atesta cu certitudine identificarea lor, cercetatorul antropolog Nicolae Mirisoiu a realizat o serie de analize, care au devenit a treia sursa de confirmare a sfintelor moaste. Prima dintre ele este un act martiric scris imediat dupa moartea celor doi, act pastrat intr-o copie din secolul al XV-lea la Arhivele Bisericii Mantuitorului din Utrecht. Cea de a doua sursa sunt descoperirile impresionante de sub altarul bazilicii episcopale din Halmyris, cetate atestata ca episcopie a Scytjhiei de la sfarsitul secolului al V-lea. Este indeobste cunoscut faptul ca din evlavie, ca si la Niculitel, in primele secole, crestinii ridicau biserici pe mormintele sfintilor, ca o continuitate a primelor Liturghii, in care slujitorii Domnului ‘frangeau painea’ pe mormintele sfintilor. Cea de a treia sursa este valorosul studiu antropologic ce aduce completari si lamuriri de netaguit. Elaborat pe parcursul a aproximativ zece luni, studiul confirma cele scrise in urma cu 1700 de ani: varsta celor doi, infatisarea lor, cauza mortii, modalitatile de schingiuire, determinandu-i pe cercetatori sa afime ca ‘analiza antropologica ne permite sa credem ca moastele din cripta de la Halmyris apartin intr-adevar martirilor Epictet si Astion’.

Comentarii Facebook


Știri recente