Moșii de vară la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă a rânduit ca sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt să fie dedicată în chip special pomenirii generale a morților – Moșii de vară. La Catedrala Patriarhală din București, sâmbătă, 2 iunie 2012, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată Slujba Parastasului pentru cei adormiți, de către părinți ieromonahi, slujitori ai catedralei, în prezența a numeroși credincioși.

Pomenirea morților se mai face și în sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, numită și Moșii de iarnă. Zile rânduite de Părinții Bisericii pentru pomenirea morților sunt toate sâmbetele de peste an, cu excepția Sâmbetei celei Mari și a Sâmbetei Luminate.

Încă din vremea Sfinților Apostoli, după cum mărturisește Sfântul Ioan Gură de Aur, se țineau zile de pomenire a strămoșilor adormiți în speranța fericirii veșnice. Astfel de zile pot fi identificate în jurul secolului al VI-lea, când s-a făcut fixarea definitivă a pericopelor biblice citite în cursul anului bisericesc. În privința aceasta găsim rugăciuni alcătuite pentru sufletele celor morți și în Evhologhiul lui Serapion de Thmuis (Egipt) din secolul al IV-lea, în care se spune: „Te rugăm Dumnezeule și pentru cei adormiți, a căror pomenire s-a făcut, sfințește aceste suflete, căci tu pe toate le cunoști; sfințește-i pe cei adormiți în Domnul și numără-i cu puterile Tale cele sfinte (îngerii) și dă-le lor și sălășluire întru împărăția Ta”.

Comentarii Facebook


Știri recente