Moșii de iarnă

În bisericile și cimitirele ortodoxe se face pe 18 februarie 2012 pomenirea celor adormiți. Biserica a rânduit ca Moșii de iarnă, așa cum mai este cunoscută această zi, să cadă în fiecare an în sâmbăta care precede Duminica „Înfricoșătoarei Judecăți”.

„Această pomenire se face de obște și aceasta pentru că sunt multe cazuri în care unii creștini au plecat din viața aceasta în condiții năpraznice, fie din cauza bolilor, cum ar fi ciuma, fie la cutremure, pe mare, în peșteri sau pustietăți, unde a trăit fiecare. Creștinii merg la biserici în ziua aceasta, își pregătesc din vreme colivă, pregătesc vin, parastas și, bineînțeles, și acele farfurii cu mâncare pe care ei le împart celor săraci care au mai puține posibilități materiale pentru că este o bucurie deosebită”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Mihai Cucoș, preot slujitor la Capela Cimitirului Berceni II din București.

Pomenirea morților este întemeiată pe credința în învierea celor adormiți.

„Pomenirea celor răposați o păstrăm cu sfințenie în Biserica Ortodoxă Română de la Sfinții Apostoli, de la Sfinții Părinți. Ei conștientizau că Sfânta Liturghie, parastasele, pomenirile pentru cei răposați le aduc mare folos”, a mai explicat Pr. Mihai Cocoș.

Cei trecuți la cele veșnice sunt pomeniți în mod special în două sâmbete de peste an: cea dinaintea Duminicii „Înfricoșătoarei Judecăți” și cea care precede Duminica „Pogorârii Duhului Sfânt”, numită și Sâmbăta Rusaliilor sau Moșii de Vară. De asemenea, pomeniri pentru cei adormiți se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente