„Monumentul – Tradiție și Viitor”, la a XII-a ediție

La Muzeul Unirii din Iași se desfășoară în această perioadă cea de-a XII-a ediție a Simpozionului Național ‘Monumentul – Tradiție și Viitor’, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Ediția din acest an are ca temă ‘Biserici și mănăstiri fortificate’ și este structurată pe patru secțiuni.

Simpozionul Național ‘Monumentul – Tradiție și Viitor’, ediția a XII-a, este organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPCN), Complexul Muzeal Național ‘Moldova’ – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Direcția Județeană pentru Cultură Iași și reunește specialiști de prestigiu din țară și străinătate, în domeniile cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice. Tema ediției din acest an este ‘Biserici și mănăstiri fortificate’, cu următoarele secțiuni: ‘Golia – 350 de ani de la sfințire’, ‘Biserici și mănăstiri fortificate’, ‘Tehnici și tehnologii de restaurare’ și ‘Monumentele și istoria lor’. ‘Tema acestui an a fost propusă de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și ne-am bucurat de sprijinul și de susținerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei’, a declarat drd. Aurica Ichim, șef Birou Conservare în cadrul Muzeului Unirii din Iași.

12 ani dedicați monumentelor istorice

Părintele Mitropolit Teofan a binecuvântat acest eveniment în debutul căruia a fost rostită rugăciunea Tatăl nostru. ‘Simpozionul își adaugă cea de-a XII-a ediție la șirul de întâlniri anuale între specialiștii cu alese preocupări pentru zidirile pe care istoria ni le-a lăsat moștenire. Cifra 12 are o simbolistică în creștinism. Ea indică numărul apostolilor pe care Fiul lui Dumnezeu i-a numit în rândul celor mai apropiați ucenici spre propovăduirea Evangheliei. Ceea ce au zidit Sfinții Apostoli se poate vedea până în zilele noastre când admirăm în sufletul celor binecredincioși adevărate catedrale de credință, de dragoste și de nădejde în Dumnezeu, Ziditorul a toate. Cei 12 ani dedicați monumentelor istorice în cadrul acestei întâlniri pot fi considerați ani de apostolat în acest domeniu, ani în care multe bijuterii arhitectonice vor fi fost scoase din ruine și în care multe conștiințe vor fi fost, nădăjduiesc, convinse să se apropie cu multă responsabilitate întru consolidarea, restaurarea, conservarea și valorificarea acestui patrimoniu’, a reliefat Înalt Preasfințitul Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente