Monument închinat eroului Emil Rebreanu la Palanca, Protopopiatul Moinești

Peste 500 de credincioși au asistat sâmbătă, 10 noiembrie 2012, la inaugurarea și sfințirea noului monument închinat eroului Emil Rebreanu. Slujba de sfințire a fost oficiată de IPS Ioan și PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți. Edificiul se află pe locul unde a murit și a fost înmormântat eroul Emil Rebreanu, fratele scriitorului Liviu Rebreanu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Înalt Preasfințitul Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au sfințit sâmbătă, 10 noiembrie, un monument închinat eroului Emil Rebreanu. Evenimentul a avut loc în Parohia Palanca, Protopopiatul Moinești, și a adunat deopotrivă preoți, cadre militare și autorități. Emil Rebreanu a fost omorât în anul 1917 de armata austro-ungară în localitatea Palanca. La eveniment au asistat peste 500 de oameni care au intonat cântece patriotice la finalul ceremonialului religios și militar. La manifestare a fost prezent și Ilderim Rebreanu, ultimul reprezentant al familiei Rebreanu. „IPS Ioan a amintit în cuvântul adresat celor prezenți că funia cu care a fost spânzurat Emil Rebreanu nu a făcut altceva decât să unească cele trei provincii: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Înalt Preasfinția Sa a adăugat că prin acest act s-a dorit dezbinarea celor trei țări. PS Ioachim Băcăuanul a felicitat organizatorii evenimentului, dar și pe cei care au contribuit la ridicarea monumentului. Preasfinția Sa a remarcat că amintirea de faptele vitejești ale eroilor este o datorie sacră a noastră, ca fii ai Bisericii Ortodoxe. Totodată, amintirea de eroii care și-au dat viața pentru patrie este o mărturie vie că țara noastră are un viitor, întrucât ne raportăm la trecut”, a relatat pr. Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești.

Monumentul eroului Emil Rebreanu este situat în imediata apropiere a pasului Ghimeș – Palanca, județul Bacău. În anul 1920, căpitanul Procopiu Strat, membru al familiei Rebreanu, a identificat mormântul, punând o cruce din mesteacăn și a împrejmuit locul. La data de 7 septembrie 1921 Liviu Rebreanu face o adresă către Societatea Monumentelor eroilor cazuți în război, cerând exhumarea fratelui său, eroul martir Emil Rebreanu. Societatea trimite adresa la garnizoana militară și Prefectura din Bacău pentru organizarea onorurilor cuvenite. Ceremonia reînhumării eroului are loc pe 2 octombrie 1921, fiind urmată de înălțarea monumentului comemorativ, finalizat în anul 1922 prin grija aceleiași societați. Noul monument a fost ridicat în acest an de către Primăria Palanca și de către Asociația „Emil Rebreanu”.

Comentarii Facebook


Știri recente