Monografia Bisericii Mirăuți, prima Catedrală mitropolitană a Moldovei, a ieșit de sub tipar

Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național (DCCPCN) Suceava, Daniel Hrenciuc, a anunțat joi, 1 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că în această săptămână a ieșit de sub tipar monografia bisericii „Sf. Gheorghe” (Mirăuți) din Suceava realizată de dr. Ion Mareș, de la Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava, editată cu sprijinul financiar al DCCPNC Suceava, în ideea promovării patrimoniului din județ, informează News Bucovina.

Cartea a apărut în cadrul seriei „Patrimoniul SV”. „Lucrarea va fi lansată în perioada ce urmează, mai întâi la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și apoi în toate orașele importante ale județului. Au fost tipărite 1000 de exemplare ce vor fi oferite gratuit unor biserici și instituții culturale”, a precizat Daniel Hrenciuc.

Ridicată în a doua jumătate a secolului XIV, Biserica Mirăuți este prima Catedrală mitropolitană a Moldovei, fiind inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu. Ion Mareș menționează în Introducere că „o parte din ilustrații și documente sunt inedite” și provin din fondul documentar existent la Casa Memorială „Simion Florea Marian”, de la Arhivele Statului și Complexul Muzeal Bucovina.

„Recunoștința noastră se îndreaptă și către preoții de la biserica „Sfântul Gheorghe”, Gheorghe Hostiuc (preot ajutor, inspector școlar) și Florin Hostiuc, (preot paroh), care ne-au dat binecuvântarea pentru publicarea cărții, ne-au oferit informații importante despre acest sfânt locaș, ne-au permis fotografierea în interiorul și în exteriorul bisericii, ne-au arătat vechile obiecte de cult din biserică, ne-au transmis date despre acestea, ne-au aprobat fotografierea și folosirea ilustrațiilor Bisericii Mirăuți în prezentul volum”, precizează Ioan Mareș.

Cartea a apărut și cu binecuvântarea ÎPS Pimen, care a apreciat în „Cuvânt înainte” că „autorul a scris cu mintea, dar și cu inima în același timp, cu dăruire și conștiința datoriei față de trecutul mult prea îndepărtat sau mai apropiat…”.

Comentarii Facebook


Știri recente