La Mănăstirea Plumbuita din București este lansată astăzi, 15 decembrie, Monografia-album a sfântului lăcaș, cu prilejul aniversării de la 450 de ani la ctitorie.
De asemenea, vor fi lansate o monedă aniversară și un pliant dedicat evenimentului. Părintele arhimandrit Visarion Marinescu a declarat pentru Radio TRINITAS: „Această monografie este un album cu imagini despre Mănăstire, cu imagini cu icoane din biserica mănăstirii, din muzeul mănăstirii, se prezintă partea istorică, partea de arhitectură, pictură, și în cele din urmă situația actuală a Mănăstirii și renovările făcute.”
Construcția mănăstirii a început în anul 1560, în timpul voievodului Petru cel Tânăr, și a fost terminată în perioada domnitorului Mihnea Turcitul, 30 de ani mai târziu.
Numele de Plumbuita i-a fost dat de localnici, datorită faptului că sfântul lăcaș a fost multă vreme acoperit cu tablă de plumb.
De-a lungul timpului sfântul lăcaș a servit la apărarea țării fiind transformat și în garnizoană a spus părintele arhimandrit Visarion Marinescu: „Plumbuita a fost o cetate de apărare în calea năvălitorilor, a fost garnizoană o perioadă, Tudor Vladimirescu și-a așezat tabăra chiar lângă Plumbuita pe malul lacului Colentina. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a funcționat ca școală de surori de caritate, a fost și mănăstire de călugărițe o scurta perioada de timp, funcționat și un cămin pentru copiii orfani din timpul războiului, iar după aceea și-a reluat activitatea de mănăstire de călugări.”