Monahul Cozma Cora de la Manastirea Neamt a trecut asta noapte la cele vesnice

Ucenic al Patriarhului Nicodim Munteanu, parintele Cozma Cora a fost unul dintre cei mai statornici monahi care au vietuit la Manastirea Neamt. El a adormit intru Domnul la venerabila varsta de 85 de ani. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a elogiat personalitatea deosebita a monahului Cozma Cora: ‘Parintele Cozma Cora s-a nascut in Bucovina, in urma cu 85 de ani. El a venit la Manastirea Neamt impreuna cu fratele sau, care a devenit mai tarziu protosinghelul Isidor Cora. Monahul Cozma a fost in tinerete, indata dupa intrarea sa in obstea Manastirii Neamt si indata ce a devenit calugar, ucenic al Patriarhului Nicodim Munteanu. Dupa moartea Patriarhului Nicodim in anul 1948, parintele Cozma s-a intors la Manastirea Neamt si a fost pana in ultimii sai ani de viata colaborator apropiat ai multor stareti ai Manastirii Neamt. Trebuie sa amintesc ca multi din acesti stareti ai Manastirii Neamt au devenit ulterior ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a evidentiat si principalele virtuti ale monahului Cozma Cora de la Manastirea Neamt: ‘Dintre virtutile monahale as aminti in primul rand statornicia. Foarte statornic, el a stat in toti acesti ani, in aproape 70 de ani de vietuire ca monah, in obstea Manastirii Neamt, cu exceptia perioadei in care a fost chemat la Patriarhia Romana. Apoi, priceput, harnic si smerit. Desi, a fost invitat de numerosi ierarhi ca sa fie hirotonit diacon si preot, parintele Cozma, dintr-o mare smerenie, a refuzat intotdeauna. Era apoi nelipsit de la slujbele Bisericii. Cei care au trecut prin obstea Manastirii Neamt isi amintesc de faptul ca la fiecare Sf. Liturghie, dar si la slujba Utreniei, parintele Cozma era nelipsit. A fost, din acest punct de vedere, un model, un exemplu. El stia multe dintre slujbele Bisericii pe dinafara, pentru faptul ca le iubea si pentru faptul ca participa permanent la randuiala liturgica din Manastirea Neamt. A fost apoi martor al istoriei Manastirii Neamt din ultimii 65 de ani. A cunoscut lavra de dinaintea decretului, atunci cand la Manastirea Neamt era un sobor de peste 300 de calugari, plus fratii care se pregateau, plus circa 100 de frati, unii dintre ei urmau Seminarul si, apoi, dupa terminarea Seminarului mergeau in parohii. Era o obste numeroasa. Parintele Cozma a prins acea perioada, perioada de slava a manastirii, dar a cunoscut si manastirea umilita in timpul regimului totalitar, cand numerosi calugari au fost obligati sa paraseasca manastirea, in urma decretului comunist din anul anul 1959’.

Inmormantarea monahului Cozma Cora va avea loc la Manastirea Neamt luni, 2 ianuarie 2006, dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente