Momente de sărbătoare în Mitropolia Banatului

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit duminică, 2 decembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de târnosire a noului lăcaș de cult din filia Dejan a Parohiei Moravița, informează „Ziarul Lumina”.

Zilele de 28 noiembrie și 2 decembrie reprezintă o dublă aniversare pentru Arhiepiscopia Aradului și pentru chiriarhul acesteia, Înalt Preasfințitul Timotei. În acest an, la 28 noiembrie, s-au împlinit trei ani de la istorica zi a ridicării la rang de Arhiepiscopie a eparhiei arădene, iar pe 2 decembrie s-au împlinit 28 de ani de la instalarea în scaunul de chiriarh a IPS Timotei. Aceste momente aniversare au fost marcate duminică, 2 decembrie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde IPS Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie. La momentul cuvenit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre mila lui Dumnezeu față de oameni. Pornind de la pericopa evanghelică (Luca 18, 35-43) și de la cea apostolică (I Timotei 1, 15-17), chiriarhul a evidențiat că „mila lui Dumnezeu se revarsă asupra tuturor, vindecând neputințele și oferindu-ne în același timp prilej de iertare și îndreptare. Mila nu este același lucru cu îndurarea, mila revărsându-se chiar și atunci când noi nu ne rugăm pentru aceasta. Slujbele Bisericii folosesc rostirea „Doamne miluiește”, precum și încununarea acesteia „Că milostiv și iubitor de oameni Dumnezeu ești”. Oamenii au datoria de a-I mulțumi lui Dumnezeu și de a se ruga Lui cu sinceritate și cu simplitate”.

La sfârșitul slujbei, a fost rostită o rugăciune de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Arhiepiscopului Aradului, precum și asupra clerului și credincioșilor din această eparhie. În numele acestora, părintele Simion Mladin, secretar eparhial, a adresat Înalt Preasfinției Sale mulțumiri și felicitări pentru înțeleapta păstorire, însoțite de un buchet de flori. Pentru a încununa bucuria acestei aniversări, răspunsurile liturgice, precum și imnul arhieresc au fost cântate de corul Parohiei Apateu. Duminică, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Lucian a subliniat semnificațiile duhovnicești ale acestei sărbători: „Ne-am bucurat că într-o duminică din Postul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos am revenit în această biserică reprezentativă din municipiul Reșița și să slujim aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, mai ales că, în această perioadă, părintele paroh Petru Berbentia împlinește 30 de ani de slujire preoțească”. La slujbă au participat autorități județene și locale, precum și un număr impresionant de credincioși. Ierarhul i-a acordat părintelui paroh Petru Berbentia Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici.

Sfințirea bisericii din Dejan, județul Timiș

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit duminică, 2 decembrie, în filia Dejan a Parohiei Moravița, Protopopiatul Deta. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. protop Ioan Prisăcean, a oficiat aici slujba de târnosire a noului sfânt lăcaș cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” și Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Paisie a evidențiat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, de la Luca 18, 35-43, în care se relatează despre vindecarea unui orb de către Mântuitorul Iisus Hristos. În acest sens, Preasfinția Sa a precizat că „Evanghelia ne îndeamnă să-I cerem lui Dumnezeu să-L vedem dinainte de a pleca din pământul acesta și ne încurajează să-I cerem lui Dumnezeu să-L cunoaștem cu adevărat, încă din viața aceasta”. La finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor celor prezenți și preotului paroh Sabin Nicoli binecuvântarea și felicitările Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru eforturile depuse în ridicarea unui lăcaș ortodox în satul lor. Piatra noii biserici a fost așezată, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, în anul 2009, de către Preasfințitul Paisie Lugojanul. Lucrările de construcție au fost finalizate în toamna acestui an cu ajutorul enoriașilor și al oficialităților locale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…