Momente de rugăciune și evocări la sărbătoarea Oradei

Aniversarea celor 91 de ani de la eliberarea municipiului bihorean a fost marcată de un Te Deum la Catedrala cu Lună din localitate și de ample manifestări culturale. Au fost depuse coroane de flori la statuia generalului Traian Moșoiu, cel care a condus armata română eliberatoare.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei împreună cu Primăria Municipiului Oradea au organizat o serie de manifestări festive dedicate aniversării celor 91 de ani de la eliberarea orașului bihorean de sub dominația trupelor bolșevice maghiare.

‘Zi de sărbătoare și aleasă bucurie’

Manifestările de marți, 20 aprilie, au început la Catedrala cu Lună din Oradea, prin oficierea unui Te Deum, la care au participat PS Sofronie, Episcopul Oradiei, autorități locale și județene, conducătorii instituțiilor de stat locale și numeroși credincioși. La finalul slujbei, PS Părinte Sofronie a evidențiat importanța acestei zile pentru românii ortodocși orădeni și bihoreni precum și a momentului de rugăciune ce s-a înălțat cu acest prilej. ‘Este pentru noi toți o zi de mare sărbătoare și de aleasă bucurie. Și în acest an, cu multă recunoștință și pioasă reculegere, am înălțat rugăciuni pentru sufletele înaintașilor noștri plecați dintre noi și am mulțumit lui Dumnezeu pentru toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit care vin de la El, Părintele luminilor. Ne rugăm ca și ziua de astăzi, ca și toate zilele care vor urma, să fie petrecute spre slava lui Dumnezeu și spre folosul nostru al tuturor. La mulți ani, România, la mulți ani, orădeni, la mulți ani, bihoreni, la mulți ani tuturor fiilor și fiicelor Crișanei! Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ferească de tot răul, de toată reaua întâmplare, de dezbinare, de lupte interne și de tot ce nu este bineplăcut Lui, și să ne dăruiască pace, prosperitate și liniște’, a spus PS Episcop Sofronie.

Procesiune spre statuia generalului Moșoiu

Slujba de tedeum a fost urmată de un recital de fanfară susținut de cadre ale Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ‘Avram Iancu’ din Oradea și deplasarea în procesiune a participanților, de la Catedrala cu Lună, pe itinerarul strada Avram Iancu – strada Armatei Române, până la monumentul dedicat generalului Traian Moșoiu din Oradea. Aici s-a intonat ‘Imnul Național al României’, moment care a fost urmat de alocuțiuni, prin care s-au evocat principalele evenimente de acum 91 de ani, susținute de istorici și oameni de cultură bihoreni. Sărbătoarea s¬a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia generalului Traian Moșoiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Paștile din 1919, ziua eliberării Oradei

La începutul anului 1919, după terminarea Primului Război Mondial și după manifestările de la Alba Iulia, Oradea se afla sub regimul dictatorial bolșevic maghiar. A fost instituită o stare de nesuportat pentru populația dornică să ia act de unirea românilor. Mișcarea de rezistență, condusă de ofițeri ai poliției, a reușit, prin lupte de stradă, să elibereze primăria. S-a cerut sprijinul trupelor românești aflate în Tileagd și Țețchea, la 20 de km de Oradea.

La 20 aprilie 1919, de Paști, trupele generalului Traian Moșoiu intrau triumfător în Oradia fiind întâmpinate cu bucurie de românii de aici. Generalul, însoțit de ofițeri superiori, a intrat în clădirea primăriei orașului la ora 14, procedând la preluarea oficială a conducerii urbei. Festivitatea s-a încheiat în fața primăriei, unde, la ieșire, eliberatorii Oradei au fost întâmpinați de vicarul Roman Ciorogariu, primul Episcop al reînființatei Episcopii Ortodoxe Românești a Oradiei, și de corul ‘Hilaria’ dirijat de diaconul Nicolae Firu.

Comentarii Facebook


Știri recente