Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a slujit, astăzi, 19 august 2012, în localitatea Stănești din comuna Măgirești, județul Bacău. Preasfinția Sa a resfințit sfântul altar al bisericii din această comunitate, dar și un așezământ social-filantropic. În după-amiaza zilei de azi a avut loc o ceremonie militară prilejuită de sfințirea monumentului eroilor din Stănești.
Parohia Stănești-Măgirești, Protopopiatul Moinești, a găzduit timp de două zile mai multe manifestări religioase și culturale. Astăzi, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de resfințire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Preasfinția Sa a binecuvântat cu acest prilej lucrările de la așezământul social filantropic al parohiei Stănești, ridicat prin implicarea părintelui paroh Constantin Florariu, dar și un monument al eroilor căzuți pe câmpurile de luptă. Sâmbătă, 18 august, a avut loc simpozionul ‘Cultură, istorie și spiritualitate – Stănești 600’, în cadrul căruia s-a lansat volumul ‘Valori cultural-istorice și spirituale ale satului de pe Valea Tazlăului Sărat, județul Bacău’.
„Am binecuvântat simpozionul care a avut loc la Stănești sâmbătă, 18 august, întrucât a fost o reuniune cu fiii satului. În monografia lansată cu acest prilej este prezentată și biografia vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareș, care s-a născut în Măgirești. Astăzi (n.r. ieri) am târnosit mai întâi sfânta masă a bisericii din Stănești, iar apoi am sfințit un așezământ social-cultural și caritabil, care întregește ansamblul parohial. Întrucât s-a ridicat un monument al eroilor lângă biserică, a avut loc o ceremonie militară și religioasă. Monumentul a fost sfințit și dezvelit, în prezența unei garde militare de la Bacău, care a dat onorul. Au mai participat autorități militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale dar și de la Garnizoana Bacău. A fost un moment istoric, întrucât prin aceste evenimente s-au marcat 600 de ani de atestare documentară a localității Stănești”, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.
„Rugăciune pentru migranții români”
La evenimentele religioase și culturale de la Stănești s-au adunat mulți fii ai satului, care au mulțumit prin rugăciune lui Dumnezeu pentru că s-au regăsit împreună. „Din orice localitate a țării au plecat fii ai satului în toate părțile lumii. Noi, Biserica, nu judecăm niciodată circumstanțele pentru care au plecat. Ne rugăm pentru ei, ca acolo unde sunt, să ducă mesajul Ortodoxiei, al tradiției românești, al spiritualității noastre. Evenimentele care îi determină pe oameni să îi adune spre locurile natale le reîmprospătează credința și tradițiile pe care poate le vor păstra în țările unde au emigrat. De aceea, Biserica noastră a făcut un apel ca să ne rugăm pentru migranți. Duminica migranților este a românilor care duc mesajul Ortodoxiei oriunde în lume. Biserica nu părăsește niciodată fiii ei, oriunde sunt. În cadrul Sfintei Liturghii ne-am rugat pentru migranții români pentru că trebuie ținuți în rugăciunile noastre”, a mai adăugat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.