Moment festiv pentru licențiații Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova

Cea de-a XVII-a promoție de absolvenți a Facultății de Teologie din Craiova a depus ieri, 21 iunie, jurământul de credință, informează „Ziarul Lumina”. În mijlocul lor a fost prezent Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a rostit cuvânt de învățătură.

Studenții Facultății de Teologie, Istorie și Științele Educației din Craiova, absolvenți ai examenului de licență, sesiunea iunie 2012, au depus jurământul de credință în Catedrala ‘Madona Dudu’ din Craiova. Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de IPS Mitropolit Irineu, decanul facultății, înconjurat de soborul preoților profesori.

După slujbă, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenți despre responsabilitatea, rolul și importanța misiunii pe care o are cel care își închină întreaga sa viață slujirii lui Dumnezeu. ‘Identitatea noastră este de Biserică Apostolică și misionară. În această axiomă se cuprinde etosul nostru de miei, așezați în mijlocul lupilor. Despre această misiune martirică au vorbit Sfinții Părinți și toți apologeții primelor veacuri creștine. Tertulian ne spune că sângele creștinilor este sămânța apostolică ce face să se propovăduiască Evanghelia lui Hristos la toate neamurile. Înaintea ochilor noștri se deschide paradoxul acesta. Deși disprețuim uciderea, considerând-o păcat capital, totuși, pe cei uciși pentru credința ortodoxă îi considerăm sfinți, mucenici și martiri. Iată cum Dumnezeu face ca această agresivitate a lumii să devină, în bunul sens al credinței noastre, piatra de temelie a credinței fără de care Biserica noastră Ortodoxă nu poate exista. În piciorul Sfintei Mese avem părticele din moaștele sfinților mucenici. Acest lucru arată că jertfa lor este așezată mai presus de orice. Nu vedem uciderea, ci privim cu admirație devotamentul dus până la sacrificiu, dăruirea totală pentru Dumnezeu, Stăpânul vieții noastre. De aici înțelegem cum suferința poate fi transfigurată în cea mai mare bucurie a vieții. Căci, luptând împotriva morții, împotriva distrugerii și descompunerii, facem ca materia din noi să fie transformată duhovnicește într-o jertfă bineprimită înaintea lui Dumnezeu’, a spus IPS Mitropolit Irineu.

Înalt Preasfinția Sa i-a îndemnat pe absolvenți să rămână statornici învățăturilor dobândite în anii studenției, să le păstreze și să le folosească în activitatea pe care o vor desfășura pe viitor. La final, după rostirea jurământului, fiecare absolvent a sărutat Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate în mijlocul bisericii. Evenimentul s-a încheiat cu felicitările și tradiționala fotografie de grup.

‘Jurământul este acela care angajează persoana’

Momentul festiv a adus bucurie și emoție atât în sufletele absolvenților, cât și ale profesorilor îndrumători. În acest sens, pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, directorul Departamentului Teologie din cadrul Facultății de Teologie, Istorie și Științele Educației din Craiova, a spus: ‘Studiul învățăturilor desprinse din Sfintele Scripturi și din operele Sfinților Părinți nu se reduce la o activitate pur teoretică, ci trebuie transpus în viața și experiența personală. Jurământul este acela care angajează persoana în spațiul duhovnicesc al experienței eclesiale. De aceea, bucuria pe care am trăit-o astăzi este una atât a studenților noștri, cât și a noastră, ca profesori, pentru că vedem împlinindu-se în ei vocația noastră învățătorească. De astăzi vor intra și mai intens în lucrarea misionară a Bisericii. Chiar dacă vor fi preoți, profesori de religie sau simpli credincioși, avem convingerea că experiența și cunoștințele dobândite în facultate le vor fi de mare ajutor în slujirea Mântuitorului Hristos’.

Câțiva dintre absolvenți au ținut apoi să ne împărtășească bucuria lor. Florin Popescu ne-a spus că ‘ziua de astăzi este una cu totul deosebită. Sunt patru ani de muncă și osteneală, de care, personal, mă simt mulțumit. Îmi doresc foarte mult să slujesc lui Dumnezeu și semenilor mei prin cunoștințele dobândite în facultate, iar jurământul pe care l-am rostit astăzi o să-l respect cu sfințenie toată viața’. Și Daniel Foanene ne-a mărturisit că în cei patru ani parcurși alături de colegii săi ‘nu a fost deloc ușor, însă astăzi mă simt mândru pentru că mă pot numi absolvent al acestei prestigioase facultăți de teologie. Cuvintele profesorilor noștri le vom pune la inimă și le vom avea ca și călăuză în viitoarea noastră slujire’.

Comentarii Facebook


Știri recente