Moment festiv la Seminarul Teologic Ortodox din Arad

Ziua de 24 ianuarie, când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită și de cadrele didactice și elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, la serbarea organizată în sala festivă a instituției de învățământ arădean, elevii l-au avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. În ecourile imnului arhieresc intonat de corul seminarului, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de către directorul școlii, părintele profesor Pompiliu Gavra. Acesta a arătat întreita semnificație a serbării elevilor seminariști, respectiv evocarea marelui poet Mihai Eminescu, la 162 de ani de la trecerea sa în veșnicie, Unirea Principatelor și apropiata sărbătoare a Sfinților Trei Ierarhi, patronii spirituali ai învățământului teologic, la 30 ianuarie.

Momentul festiv, pezentat în derularea sa de către preot profesor Codin Șimonca-Oprița a constat din piese corale interpretate de corul dirijat de arhid. profesor Tiberiu Ardelean, prezentarea unor eseuri cu tematică teologică și istorică și poezie patriotică, în rostirea elevilor școlii.

În cuvântul adresat în finalul serbării, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului a adus cuvinte de mulțumire și a felicitat colectivul didactic și elevii Seminarului Teologic Arad pentru efortul și întreaga contribuție adusă, cu entuziasm și evlavie, la realizarea programului omagial. Înalt Preasfinția Sa a subliniat rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, prin ierarhii celor două mitropolii și prin alegerea unicului domn, Alexandru Ioan Cuza, toți comemorați acum prin slujba de Parastas în mai multe sfinte lăcașuri de închinăciune din țară.

Referindu-se la poetul ‘nepereche’, Mihai Eminescu, Înalt Preasfințitul Timotei a evidențiat geniul său poetic dar și concepția sa politică vizionară și de anvergură a unui mare om de cultură. Reliefând legătura spirituală, teologică și doctrinară dintre sfinții ierarhi sărbătoriți, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, chiriarhul a arătat că aceasta este emblematică pentru însăși ilustrarea unității bisericești. Directorul școlii, preot prof. Pompiliu Gavra a mulțumit înaltului oaspete pentru participare și pentru cuvintele părintești adresate.

În dimineața aceleiași zile, Înaltpreasințitul Timotei a oficiat slujba de Te Deum, pe platoul din fața Primăriei Municipiului Arad, unde, în prezența oficialităților și cu onoruri militare, s-a desfășurat ceremonialul comemorării Unirii Principatelor la nivel județean.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…