Moment festiv la Palatul Patriarhiei

Ziua de 30 noiembrie, pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost declarată sărbătoare legală, zi liberă. Evenimentul a fost marcat astăzi în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Preasfințiților Episcopi-vicari patriarhali Ciprian Câmpineanul și Varlaam Ploieșteanul, membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc, dar și oficialităților de stat și locale.

Evenimentul a fost deschis prin alocuțiunea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a evocat importanța zilei de 30 noiembrie ca sărbătoare pentru întregul neamul românesc, după cum ne informează Radio TRINITAS.

„O aniversare creștinească este în primul rând o aducere aminte sau o comemorare, plină de recunoștință, a iubirii milostive a lui Dumnezeu manifestată prin persoane și evenimente în care se împlinesc aspirațiile sfinte ale unui popor (†¦) Pe temeiul mărturiilor aflate în tradiția bisericească scrisă (Ipolit al Romei, Origen, Eusebiu al Cezareei, Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane) ca și a celor care circulă până în zilele noastre în tradiția bisericească orală, Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat între ucenici, îi datorăm, ca popor și Biserică, predicarea Evangheliei în secolul I la strămoșii noștri daco-romani din Dobrogea și întemeierea Bisericii lui Hristos pe teritoriul României de azi, ca Biserică de origine apostolică”, a spus Părintele Patriarh.

Legea nr. 147 din 23 iulie 2012 a fost adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012. Președintele României a promulgat legea anul acesta, pe 20 iulie.

„Ziua de astăzi constituie un prilej de bucurie sfântă și recunoștință pentru că după multe strădanii și demersuri ale Bisericii noastre exprimate prin cererile oficiale din anii 2008 și 2011 pe care personal le-am adresat Parlamentului, Președinției și Guvernului României prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Prin acest act legislativ votat în Camera Deputaților de 236 de deputați din cei 248 prezenți, Parlamentul României a confirmat importanța națională, spirituală, misionară și educativ culturală a pomenirii Sfântului Apostol Andrei ca zi de sărbătoare a întregii ortodoxii românești și a întregului popor român consacrată de acum și ca sărbătoare legală în care nu se lucrează așa cum serbează și alte popoare sfântul lor național, deși au primit creștinismul mult mai târziu decât poporul român”, a mai spus spus Preafericirea Sa.

Ziua de pomenirea a Sfântului Apostol Andrei este consemnată cu cruce roșie în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române în urma hotărârii Sfântului Sinod din anul 1994.

„Un moment de mare răsunet în cinstirea pe teritoriul României a Sfântului Apostol Andrei s-a petrecut în zilele de 12-19 octombrie 1996, când pământul României a fost binecuvântat cu cea dintâi revenire a Sfântului Apostol Andrei în România, la Iași și Galați, prin aducerea de la Patras (Grecia) a Cinstitului său cap. Un alt moment, plin de semnificație, a fost în anul 2011, în perioada 24 octombrie-1 noiembrie, când poporul român a fost binecuvântat, la București și în Transilvania, la Sibiu (29 octombrie) și Alba Iulia (30 octombrie), cu cea de a doua revenire a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei în România. Cu acest prilej, Apostolul poporului nostru a fost primit ca un „dumnezeiesc folositor și izbăvitor din toate nevoile și păzitor”, chemând poporul nostru la întărirea credinței apostolice primite prin el, cu aproape două milenii în urmă. Semn al cinstirii aduse de poporul român Sfântului Apostol Andrei este și faptul că noua Catedrală a Mântuirii Neamului poartă și hramul Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, a evidențiat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

În cadrul evenimentului a fost lansat volumul „Sfântul Apostol Andrei. Ocrotitorul României, Începătorul botezului în poporul român”, apărută la Editura BASILICA, potrivit TRINITAS TV. De asemenea a fost prezentată și medalia dedicată declarării acestei sărbători, realizată la Monetăria Statului, informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…