Moment de binecuvântare pentru Biserica „Sfânta Treime” și credincioșii din Fetești

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din centrul orașului Fetești (Episcopia Sloboziei și Călărașilor) a fost sfințită ieri, 24 mai 2009, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos.

Locul actualei biserici, din parcul central al orașului, a fost sfințit în anul 1996 de Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Nifon, pe atunci Episcop al Sloboziei și Călărașilor. Ridicarea bisericii se datorează părintelui paroh Nicolae Păun, ajutat de fiul acestuia, diac. Mihail Păun, care a fost hirotonit preot de către Preasfințitul Casian, tot ieri, pe seama noii biserici. În timpul Sfintei Liturghii, săvârșită de Preasfințitul Casian al Dunării de Jos, alături de un sobor de preoți și diaconi de la parohiile din jurul Feteștiului, ierarhul dunărenilor a explicat înțelesurile Evangheliei Duminicii orbului.

Slujba de sfințire care a urmat după Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, având în vedere faptul că Preafericirea Sa este locțiitor de Episcop al Sloboziei și Călărașilor. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Patriarhul Daniel a întâmpinat miile de credincioși prezenți la eveniment cu salutul pascal „Hristos a înviat!”, urmat de explicarea fericitului moment care a urmat: „Este cel mai semnificativ și sfânt moment, după săvârșirea Sfintei Liturghii, și anume sfințirea noii catedrale, noii biserici din municipiul Fetești. Un moment de binecuvântare nu numai pentru această biserică nouă care se sfințește acum, ci și pentru toți cei ce participă la sfințirea ei. La sfârșitul sfințirii bisericii, toți cei prezenți vor fi stropiți cu aceeași apă sfințită plină de parfumuri, de mirodenii care simbolizează binecuvântarea Duhului Sfânt. Toți credincioșii prezenți vor fi și ei binecuvântați și sfințiți, pentru că biserica lui Hristos cea vie este formată din cler și credincioși, iar această zidire este învelișul arhitectonic al comunității celor botezați, pentru a dobândi mântuire și viață veșnică, în lumina și bucuria Preasfintei Treimi”. De aceea, către sfârșitul slujbei de sfințire, se spune: „Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre”. „Începem slujba de sfințire pentru o casă a Preasfintei Treimi. Cântarea spune: „Această casă Tatăl a zidit-o”, dar noi știm că, de fapt, dumneavoastră, credincioșii de aici, ați zidit-o, totuși, nu există nici o contradicție între cele două afirmații, Tatăl din ceruri a zidit casa aceasta, adică ea a a fost zidită de o comunitate de credincioși botezați în numele Sfintei Treimi, închinători ai Sfintei Treimi, pentru că Biserica lui Hristos este trupul lui Hristos, și Dumnezeu folosește mâinile noastre drept mâini ale iubirii lui Hristos în lume. Deci Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt au zidit, au întărit și au înnoit această casă, dar au folosit mâinile noastre, credința noastră lucrătoare în fapte bune în Duhul Sfânt”, a mai spus Patriarhul României.

Biserica este darul comunității, cler și credincioși, adus în fața Sfintei Treimi, „așa cum aducem prescurile la biserică. După sfințire, casa aceasta devine casă a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Sfântul Maxim Mărturisitorul a numit Biserica laboratorul Învierii”, a mai punctat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

După slujba de sfințire, Preafericirea Sa i-a binecuvântat și le-a recomandat celor prezenți, în special celor doi preoți slujitori, să reușească să o și picteze, pentru că, momentan, are doar catapeteasma, mobilierul și pardoseala din marmură. „Pictura Bisericii este veșmântul liturgic al ei. Iconostasul este doar echivalentul epitrahilului preotului, dar nu are felon, și deci nu are veșmântul cel mare, pictura. Ea trebuie pictată și va mai fi încă o ocazie pentru altă sfințire, și în trei ani să revenim aici”, a precizat Părintele Patriarh, care a menționat că Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Nifon nu a putut fi prezent, deoarece a fost nevoit să plece în Irlanda, dar cu promisiunea că va fi prezent la sfințirea picturii.

Noul lăcaș de închinăciune din Fetești, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei”, a primit și un sfânt antimis din partea Preafericitului Părinte Patriarh. Și cei care au oferit ajutor la ridicarea monumentalei biserici (lungime – 36 de metri, lățime – 18 metri și înălțime – 33 de metri) au primit distincții. Cea mai importantă dintre ele, Crucea Patriarhală, a primit-o pr. Nicolae Păun, parohul și inginerul necalificat al construcției Bisericii „Sfânta Treime” din Fetești.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente