Moment comemorativ Dimitrie Cantemir la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

Anul acesta se implinesc 280 de ani de la nasterea marelui domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir si 330 de ani de la trecerea acestuia la cele vesnice. Pentru a marca acest eveniment, maine va avea loc la orele 12 o slujba de pomenire la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, unde se afla mormantul principelui moldav. Va urma apoi inaugurarea unei exopozitii la Sala Gotica din incinta aceleiasi Manastiri. Asa cum ne-a declarat Prea Cucernicul Parinte Nicolae Dascalu, Consilierul Cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, expozitia va fi dedicata atat domnitorului Dimitrie Cantemir, cat si celor doi mitropoliti carturari din Moldova secolului al XVII-lea, Varlaam si Dosoftei.

In acest an aniversam 360 de ani de la tiparirea Cazaniei mitropolitului Varlaam al Moldovei (Iasi, 1643) si 330 de ani de la tiparirea, pentru prima data in limba romana, a Psaltirii in versuri (1673) de catre invatatul mitropolit Dosoftei al Moldovei.

Tot maine, incepand cu orele 16, la Cinematograful Republica va rula un film istoric dedicat memoriei lui Dimitrie Cantemir.

Comentarii Facebook


Știri recente