„Moment binecuvântat”, la Muzeul Unirii din Iași

Muzeul Unirii din Iași a fost sfințit ieri de Înalt Preasfințitul Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”. Clădirea muzeului, care adăpostește exponate din sec. al XIX-lea, a fost restaurată timp de 11 ani.

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit aseară clădirea Muzeului Unirii, aflată pe strada Lăpușneanu din Iași. La acest eveniment a participat conducerea Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ Iași, ostenitori ai Muzeului Unirii din Iași, profesori și oameni de cultură. La finalul slujbei, Înalt Preasfințitul Teofan și-a exprimat bucuria pentru că a binecuvântat, prin rugăciunile înălțate la Dumnezeu, toată lucrarea care s-a săvârșit la Muzeul Unirii. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit că în acest an se împlinesc 200 de ani de la raptul Basarabiei de către Rusia țaristă. ‘Îl rog pe Dumnezeu să vă dea putere de a-i primi pe cei care vă calcă pragul cu dorința ca oamenii să cunoască cât mai mult din istoria acestui neam. Se cuvine ca un muzeu precum acesta să ofere celor care vin aici bucuria de a aparține acestui neam’, a spus IPS Teofan.

Expoziție de obiecte și documente din secolul XIX

Restaurarea clădirii Muzeului Unirii a durat 11 ani, fondurile provenind de la Muzeul Culturii și Cultelor de atunci, astăzi Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Expoziția de bază, deschisă în anul 2008, tratează cele mai importante momente ale epocii lui Alexandru Ioan Cuza. La parter se află marea sală a dublei alegeri, iar într-o încăpere alăturată sunt expuse documente despre reformele înfăptuite în perioada 1859-1866. Sunt reliefate pe larg reforma electorală, reforma agrară, legea învățământului, secularizarea averilor mănăstirești s.a. ‘Tot la parter există două camere care au fost rezervate expozițiilor temporare. Palatul Culturii din Iași se află într-un proces de restaurare, în prezent fiind închis. De aceea aveam nevoie de alte spații pentru expoziții temporare. De aceea, la Muzeul Unirii se află și alte expoziții, pe lângă cea existentă. Urcând la etaj pe scara imperială, ne așteaptă statuia domnului Alexandru Ioan Cuza. Vom intra mai întâi în biroul doamnei Elena Cuza, pentru ca mai apoi să trecem în biroul domnului Alexandru Ioan Cuza, într-o zonă a marelui salon, apoi în două spații de relaxare, după care în dormitorul doamnei. Toate obiectele din expoziția permanentă sunt originale. O parte dintre ele au aparținut familiei Cuza, iar cealaltă parte aparține epocii sec. al XIX-lea’, a explicat dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Național ‘Moldova’ Iași.

Parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Între Complexul Muzeal Național ‘Moldova’ – Muzeul Unirii Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei există de mai mulți ani o colaborare rodnică și complexă. ‘De foarte multe ori, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a fost alături de noi. Cel mai mare simpozion la care suntem parteneri este Simpozionul Național ‘Monumentul – Tradiție și Viitor’. De asemenea, colaborarea noastră se concretizează și în cadrul meselor rotunde, colocvii și expoziții. Adesea, o parte dintre obiectele de patrimoniu care aparțin Mitropoliei Moldovei și Bucovinei poposesc în clădirea Muzeului Unirii. De asemenea, o parte dintre obiectele care aparțin acestei prestigioase instituții vin în laboratoarele noastre pentru restaurare. Este un moment binecuvântat pentru că astăzi (n.r. ieri) IPS Teofan ne-a făcut marea cinste să fie alături de noi la Muzeul Unirii. Ne doream mai demult acest moment, dar numai Dumnezeu a vrut ca acest lucru să se întâmple astăzi (n.r. ieri)’, a adăugat dr. Lăcrămioara Stratulat.

Comentarii Facebook


Știri recente