Moment aniversar: Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist implineste astazi 90 de ani.

Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane aniverseaza la data de 7 februarie 2005 implinirea varstei de 90 de ani.

La acest popas aniversar, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei a oficiat Sfanta Liturghie in Catedrala Patriarhala din Bucuresti inconjurat de membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si preoti din tara si strainatate, incepand cu orele 09.00. La slujba Sfintei Liturghii a asistat si Jean Claude Perise – Nuntiu apostolic la Bucuresti.

In cuvantul rostit credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei a tinut sa rememoreze vremurile de restriste pe care le-a parcurs alaturi de Biserica Ortodoxa Romana in perioada regimului comunist. Totodata, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a evocat figurile parintilor sai, ale dascalilor si ale inaintasilor din ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane, multumind tuturor slujitorilor Bisericii pe care i-a numit harnice albine care aduna nectarul credintei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost urmata de un Parastas la care au fost pomeniti conducatorii Bisericii Ortodoxe Romane care i-au precedat Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist.

Slujba Sfintei Liturghii a fost urmata de un moment aniversar la Palatul Patriarhiei (orele 13.00) la care au mai participat reprezentanti ai altor culte din tara si strainatate, personalitati ale vietii publice romanesti, reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Diaspora si ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, preoti, monahi, monahii, credinciosi, etc.

In cursul serii (orele 18.30), Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist se va afla in mijlocul persoanelor in varsta aflate in grija Prea Fericirii Sale de la Centrul de ingrijire si asistenta Nr. 1 ‘Sfantul Vasile’.

Mai multe amanunte despre evenimentele desfasurate astazi ne-a oferit Parintele Visarion Alexa – redactor Radio Romania Actualitati: ‘Ziua de 7 februarie 2005 ca zi de aniversare a celor 90 de ani de viata ai Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei a inceput cu slujba Sfintei Liturghii savarsita in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre Prea Fericirea Sa alaturi de 26 de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In stranele Catedralei Patriarhale se puteau observa reprezentanti ai diferitelor Biserici Crestine, precum si ai Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti. Dintre acestia mentionam pe Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu – Arhiepiscop Romano-Catolic la Bucuresti. De asemenea, sunt prezenti oameni de cultura si oameni politici, simpli monahi si credinciosi din toata tara, dar si din strainatate.’

Parintele Visarion Alexa ne-a spus ca in jurul orelor 13.00 a inceput in Resedinta Patriarhala un moment aniversar la care participa ierarhii prezenti, reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Diaspora si membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, preoti, monahi, simpli credinciosi.

De asemenea, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist pastreaza in acest an traditia de a fi in aceasta seara in mijlocul persoanelor in varsta: ‘In cursul serii, potrivit unui obicei foarte vechi, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei va fi prezent in mijlocul persoanelor in varsta aflate in grija Prea Fericirii Sale de la Centrul de Ingrijire si Asistenta Sociala Nr.1 Sfantul Vasile din Bucuresti.’

Legat de aniversarea zilei Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist este si strangerea de fonduri pentru cei care au suferit de pe urma dezastrelor din Asia: ‘Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei s-a gandit astazi, in ziua in care implineste 90 de ani, si la cei care au suferit in urma cutremurului din decembrie 2004 din Asia. Colecta care a fost organizata in Biserica Ortodoxa Romana de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a ajuns astazi la suma de 500.000 Euro, care va trimisa pentru ajutorarea persoanelor sinistrate.’

Pe parcusul acestei zile vor fi lansate CD-uri aniversare care cuprind marturisiri personale ale Prea Fericitului Parintelui Patriarh cat si marturisiri ale personalitatilor importante din viata culturala si politica a Romaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente