Moment aniversar pentru parohia ucraineană din Suceava

Parohia ucraineană misionară ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din municipiul Suceava a aniversat luni, 3 septembrie 2012, zece ani de când a fost înființată. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în apropierea bisericii de Înalt Preasfințitul Pimen și de PS Meletie, alături de un sobor de preoți și diaconi. Biserica ucrainenilor din Suceava are, începând de duminică, o raclă cu părticele din moaștele mai multor sfinți, adusă de la Lavra Pecerska, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și PS Meletie, Episcopul Hotinului (Ucraina), înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au slujit duminică, 2 septembrie 2012, în apropierea bisericii ucraineanene misionare ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din cartierul sucevean Zamca. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. La slujbă au asistat atât credincioșii ucraineni care locuiesc în Suceava, cât și numeroși suceveni, care au dorit să se roage împreună.

Predica din Duminica a XIII-a după Rusalii a fost rostită de Înalt Preasfințitul Pimen, care a făcut referire la datoria creștinilor de a păstra dreapta credință și de a o face roditoare. ‘Oamenii trebuie să învețe poruncile lui Dumnezeu. Trebuie să căutăm ca aceste fapte să rodească în sufletele noastre prin viața de sfințenie. Credința creștină s-a răspândit prin trăirea vieții în sfințenie și prin faptele dragostei’, a spus IPS Pimen.

Dar de mare preț pentru biserica comunității ucrainene

Preasfințitul Meletie a remarcat importanța aniversării a zece ani de când comunitatea ucraineană din Suceava se reunește în rugăciune. ‘România și Ucraina sunt legate de multe lucruri mărețe și istorice. Astăzi (n.r. duminică) ne bucurăm pentru că ne putem întâlni unii cu alții și să ne privim față către față. Românii și ucrainenii sunt uniți de dragostea și credința în Mântuitorul Hristos. Sărbătoarea de astăzi (n.r. duminică) adeverește că această dragoste se află în inimile noastre. Doresc să-i salut pe enoriașii acestei parohii și pe cei care au venit la această sărbătoare. Să dea Dumnezeu ca ocrotitorii acestei biserici să nu ne părăsească prin rugăciunile lor. Bisericile noastre românești și ucrainene sunt apostolice. România a fost încreștinată de Sfântul Apostol Andrei, care a ajuns până la noi, la Kiev. Acest lucru ne întărește să avem o rugăciune comună. Mulțumesc, Înalt Preasfințite Părinte Pimen, pentru că ați binecuvântat să slujesc alături de Înalt Preasfinția Voastră. Totdeauna, inima mea este cuprinsă de emoție și evlavie când slujesc alături de Înalt Preasfinția Voastră. Dumneavoastră, sucevenii, sunteți fericiți pentru că aveți un arhiereu așa de mare. Mulțumesc părintelui Mihai Maghiar pentru că ne-a invitat astăzi aici. Doresc să transmit urările de bine din partea Înalt Preasfințitului Onufrie al Cernăuțiului. IPS Onufrie m-a însărcinat ca venind aici, la această sărbătoare, să dăruiesc acestei parohii o cruce, semn că ne unim în rugăciune și în efortul nostru duhovnicesc. Părintele Mihai Maghiar a dorit să aibă un semn văzut al acestei sărbători din partea Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Eu am spus acest lucru Înalt Preasfințitului Pavel, Arhiepiscopul Lavrei Pecerska. Înalt Preasfinția Sa s-a bucurat mult și de aceea v-a oferit zece părticele din sfintele moaște ale unor sfinți ucraineni. După acest eveniment ne vom întoarce la casele noastre, dar rugăciunea dumneavoastră va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre. Fie ca Bunul Dumnezeu să nu ne părăsească niciodată cu harul Său’, a remarcat PS Meletie.

Sfintele slujbe, în limba română și ucraineană

Părintele Mihai Maghiar, preot pentru parohia ucraineană misionară din municipiul Suceava, și-a exprimat bucuria pentru că timp de câteva ceasuri IPS Pimen și PS Meletie, alături de slujitorii sfântului altar s-au rugat alături de comunitatea ucraineană din Suceava și de credincioșii ortodocși din Suceava. Preotul misionar pentru comunitatea ucraineană a amintit apoi istoricul parohiei ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ și modul în care au fost parcurși ultimii zece ani alături de ucrainenii din Suceava. De asemenea, pr. Mihai Maghiar a mulțumit ierarhilor, preoților din mai multe zone ale țării, autorităților (din România și Ucraina) și credincioșilor care au sprijinit parohia ucraineană din Suceava în ultimii zece ani. ‘Dăm slavă lui Dumnezeu astăzi (n.r. duminică) la împlinirea a zece ani de la înființarea acestei parohii. Trăim o bucurie sfântă în acest loc al Cinzecimii. La slujbele noastre, cel puțin în două limbi lăudăm numele lui Dumnezeu. Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească toate cererile frățiilor voastre. Îi așteptăm pe membrii comunității ucrainene, dar și pe toți sucevenii în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ pentru a se ruga împreună cu noi’, a spus pr. Mihai Maghiar.

Comentarii Facebook


Știri recente