Moment aniversar la Palatul Patriarhiei dedicat implinirii a 90 de ani de viata ai PF Patriarh Teoctist al Romaniei

Cu ocazia aniversarii varstei de 90 de ani de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti a avut loc o receptie in cadrul careia Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a primit felicitari din partea unor personalitati ale vietii publice.

‘Ati traversat timpuri ostile, care faceau foarte dificila misiunea Bisericii, dar in anii redobandirii libertatii ati continuat lucrarea predecesorilor, contribuind la Miscarea Ecumenica si, mai ales, la gasirea fraternitatii intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romano-Catolica. Implinirea varstei de 90 de ani este un moment de bucurie in Biserica, dar si de mare responsabilitate.’, arata Presedintele Romaniei – Dl. Traian Basescu, in mesajul adresat Prea Fericitului Patriarh Teoctist al Romaniei, transmis de Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu.

Seful Statului subliniaza ca in aceasta perioada de intensa si ampla pregatire pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Biserica are un rol important ca purtatoare a traditiei si ca organism viu, capabil sa construiasca spiritual in deplina libertate si demnitate, cu un rol important in renasterea chipului moral al societatii.

La receptie a fost prezent si fostul presedinte Ion Iliescu, care i-a adresat Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist urmatoarele cuvinte: ‘Este un moment simbolic pentru Biserica Ortodoxa; noi ne cunoastem de multi ani si am stabilit raporturi de stima, respect reciproc si de conlucrare benefice natiunii noastre. V-am cunoscut si in momentele grele prin care ati trecut dumneavoastra si Biserica Ortodoxa Romana si v-am apreciat contributia personala pentru stabilitatea Bisericii. Va apreciez pentru rolul Bisericii Ortodoxe Romane in istoria recenta a Romaniei, dar mai ales pentru relatiile exemplare care s-au stabilit in societatea romaneasca intre cultele religioase, intre culte si stat si pentru rolul important in dezvoltarea dialogului cu celelalte Biserici Crestine.

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a mai primit mesaje de felicitare din partea Guvernului Romaniei, prin intermediul Ministrului Culturii si Cultelor – d-na Mona Musca, si a Academiei Romane, reprezentata de presedintele acesteia – dl. Eugen Simion.

Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei a multumit celor prezenti si a spus ca: ‘Nu se poate un har mai mare din partea lui Dumnezeu si o bucurie mai mare ca atunci cand te vezi inconjurat de inimi curate, de fete credincioase care zeci de ani ne-au stat in sprijin noua, Bisericii, ca sa strabatem ceea ce a fost intunecat, sa risipim si acum ceea ce este necurat din punct de vedere moral, al dreptatii si al darurilor Duhului Sfant. Biserica are misiunea de a ajuta la insanatosirea bolnavilor; Ea nu uraste pacatosii, nu-i condamna pentru vesnicie, ci ii iubeste dupa pilda Mantuitorului si cu rugaciunea si cu binefacere si cu ajutoarele ei tamaduieste rana care trebuie sa fie vindecata.’

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a subliniat ca anul 2005 este un an jubiliar pentru Biserica Ortodoxa Romana, aniversandu-se 120 de ani de la declararea Autocefaliei si 80 de ani de la ridicarea la rang de Patriarhie, iar cu acest prilej trebuie clarificata situatia Catedralei Mantuirii Neamului. ‘Am semne bune ca ne vom apuca de inaltarea Catedralei, intr-un loc foarte frumos, potrivit pentru ea, ca sa evitam multe comentarii si multe scandaluri.’, a spus Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente