Moment aniversar la Mănăstirea Hagigadar

Mănăstirea Hagigadar din județul Suceava a aniversat astăzi, 12 august 2012, 500 de ani de la sfințirea bisericii „Sfânta Maria”. Cu acest prilej, după ample lucrări de restaurare, lăcașul de cult a fost resfințit de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos și Patriarh suprem al tuturor armenilor.

Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Preasfinția Sa a asistat la slujbele religioase prilejuite de momentul aniversar de la Hagigadar.

Programul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la târnosirea Bisericii „Sfânta Maria” a început de dimineață cu întâmpinarea Sanctității Sale Karekin al II-lea. Sanctitatea Sa a fost întâmpinat la baza dealului mănăstirii de oficialitățile locale și județene. Soborul de clerici a urcat dealul până la mănăstire. Pe parcurs, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea i-a binecuvântat pe credincioși. Urcarea în genunchi până la biserica așezării monahale de la Hagigadar nu a fost posibilă, așa cum este tradiția, întrucât condițiile meteo au fost neprienice.

După ce soborul a intrat în biserică pentru oficierea slujbelor, mulți oameni au înconjurat lăcașul de cult în genunchi. Sfințirea bisericii „Sfânta Maria” a mănăstirii Hagigadar și liturghia arhierească au fost oficiate în limba armeană. La finalul acestui eveniment, PS Ioachim Băcăuanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii Hagigadar.

„Am avut onoarea să fiu delegat al Preafericitului Părinte Daniel la resfințirea Mănăstirii Hagigadar. Au participat episcopi din Armenia și din țări precum Canada, Germania sau Austria, ambasadori, autorități centrale și locale, precum și armeni din toate părțile lumii. Patriarhul României a transmis un mesaj Sanctității Sale Karekin al II-lea, care a fost primit cu multă bucurie de toți cei prezenți la acest eveniment. Credem că prezența noastră a fost importantă pentru zona noastră a Moldovei”, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

În jurul orei 13:00 Sanctitatea Sa Karekin al II-lea a ieșit alături de soborul de slujitori în afara lăcașului de închinăciune pentru a binecuvânta strugurii și pachetele care au fost oferite pelerinilor. A urmat sfințirea Khacicar-ului, o cruce de amintire ridicată în cinstea donatorilor sfintei mănăstiri, Hagop și Ica Kouyoumdjian, care s-au născut în România și care locuiesc în Statele Unite ale Americii. Mănăstirea Hagigadar, singura mănăstire armeană din Europa cu activitate neîntreruptă 500 de ani, a fost vizitată timp de cinci secole de oameni din întreaga lume. Numele acestui lăcaș de cult vine din limba armeană și înseamnă împlinirea unei dorințe, a unei rugăciuni, drept pentru care mulți vizitează mănăstirea cu nădejdea că aici rugăciunile lor își vor găsi împlinirea. Între secolele al XV-lea și al XVI-lea, în Suceava au fost construite șase biserici și două mănăstiri armene, fapt inedit pentru întreaga Europă.

Comentarii Facebook


Știri recente