Moment aniversar la Mănăstirea Copou, Iași

Mănăstirea Copou a aniversat ieri, 8 mai, zece ani de când a fost reînființată. Sâmbătă seara, în Biserica cu hramurile ‘Sfinții Atanasie și Chiril’ și ‘Duminica Mironosițelor’ a acestei așezări monahale a fost oficiată Slujba Privegherii. La final, arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a adresat un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificațiile Duminicii Mironosițelor, amintind de cei zece ani de când maicile de la Mănăstirea Copou se ostenesc prin rugăciune și ascultare.

‘Ucenițele Domnului, femeile mironosițe, ne cheamă să cinstim deopotrivă pe toate femeile care, asemenea lor, nădăjduiesc în Domnul și prin credincioșie împlinesc poruncile Lui. Se împlinesc 10 ani de când maicile au venit aici, însuflețind din nou viața acestui sfânt lăcaș care a redevenit așezare monahală. Acum zece ani, maicile au venit aici să-și cânte dorul și bucuria Învierii. Noi ne bucurăm de o mănăstire care înmulțește ruga, care slujește Domnului, de maici care, ucenițe ale Domnului fiind, cu mirul rugăciunii caută să apropie cerul de pământ. Astfel, ele cheamă mila Domnului peste toată rătăcirea și deșertăciunea lumii. Să-L rugăm pe Dumnezeu să dăruiască maicilor din această mănăstire biruință asupra încercărilor care vin asupra lor, pentru că liantul unei așezări monahale este trăinicia dragostei și a încrederii. Stavrofora Maria Magdalena, stareța acestei mănăstiri, a fost binecuvântată să înceapă această lucrare. Așa cum acest loc s-a vădit o oază de liniște și de rugăciune, tot astfel să sporească spre bucuria Domnului și a îngerilor. Să strigăm cu bucurie și credință: ‘Hristos a înviat!’, împreună cu femeile mironosițe care au vestit Învierea’, a spus pentru ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova, arhim. Nichifor Horia.

Ieri-dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, alături de un sobor de preoți și diaconi. La această sărbătoare au participat stareți, starețe, egumeni și egumene de la mai multe mănăstiri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, precum și numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente