Moment aniversar la Huși

La 29 iunie 2012 se împlinesc trei ani de când Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, a fost întronizat în demnitatea de Episcop al Hușilor, la Catedrala episcopală din Huși, informează Ziarul Lumina. Aniversarea celor trei ani de arhipăstorire ai Preasfințitului Corneliu are loc în ziua pomenirii ocrotitorilor Catedralei episcopale din Huși, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Preoții și credincioșii din Episcopia Hușilor sunt așteptați astăzi, de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, la hramul Catedralei episcopale din Huși. Cu acest prilej, slujitorii sfintelor altare și enoriașii din parohii vor putea să-l felicite pe Preasfințitul Corneliu, la împlinirea a trei ani de când a fost ales Episcop al Hușilor. PS Corneliu s-a născut în satul Corni – Albești, județul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinții Eugen și Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească. A urmat Școala Generală Corni pe care a absolvit-o în anul 1980. Între anii 1980-1982 a urmat prima treaptă de liceu în orașul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București (respectiv Facultatea de Teologie), pe care a absolvit-o în anul 1992. Între anii 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeași facultate. Începând cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universității Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches – Werk, EKD. Din anul 1996 a fost asistent în cadrul aceleiași facultăți, la catedra de Teologie și Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth.

Slujba de întronizare, oficiată de IPS Teofan

Pe 21 noiembrie 1997, PS Corneliu a fost tuns în monahism la Catedrala episcopală din Huși, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Hușilor a activat mai întâi ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ din Huși și consilier cultural la Centrul eparhial Huși. În anul 1998 a fost numit vicar administrativ al Eparhiei Hușilor de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim al Hușilor. Tot la propunerea episcopului Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Preasfințitului Corneliu rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Hușilor, cu titlul de ‘Bârlădeanul’, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfințitul Arhiereu-vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Hușilor. Slujba de întronizare a Preasfinției Sale a fost oficiată pe 29 iunie 2009 de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, în prezența unui număr impresionant de preoți, diaconi și credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente