Moment aniversar la Catedrala Patriarhală

În prima duminică a Postului Mare, astăzi 4 martie 2012, în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost marcați cei 22 de ani de episcopat ai Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit episcop în Duminica Ortodoxiei, în data de 4 martie 1990, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către Înaltpreasfințitul Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Astfel, cu prilejul acestui moment aniversar, părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale a rostit un cuvânt prin care a subliniat importanța acestui moment pentru Biserica Ortodoxă Română și a dăruit Preafericirii Sale o icoană reprezentând sărbătoarea de astăzi.

„Duminca aceasta este prăznuită în chip deosebit de către toți fii Bisericii dreptmăritoare de la o margine la alta a pământului. Pe de altă parte ne aducem aminte de o pagină proaspătă de istorie care s-a scris în vremurile noastre, tot în aceiași zi calendaristică și liturgică din anul mântuirii 1990. După vremuri de încercare și răstignire a lucrării și misiunii Bisericii Ortodoxe din România, semne noi de mai multă libertate se arătau atunci în primăvara anului 1990 . La Catedrala Mitropolitană din Timișoara, sub ocrotirea și rugăciunile Sf. Ierarh Iosif de la Partoș, Protectorul Banatului, apărător al Ortodoxiei din trecute vremuri, soborul de arhierei a înălțat rugăciuni și a pus mâinile în taina hirotoniei peste învățatul arhimandrit Daniel Ciobotea care devenea Episcop Vicar, aproape de ținutul în care văzuse lumina zilei cu 39 de ani în urmă”, a mărturisit Părintele Timotei Aioanei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit lui Dumnezeu, părinților slujitori ai catedralei, în special părintelui arhim. Timotei Aioanei pentru cuvintele adresate, dar și pentru icoana primită. Totodată, mulțumirile Preafericirii Sale s-au îndreptat și către credincioșii prezenți în fiecare duminică la Catedrala Patriarhală.

„Vă mulțumim dvs. care sunteți buchetul de flori al credinței, al Catedralei în fiecare duminică și sărbătoare, pentru că o biserică oricât de frumoasă ar fi în ceea ce privește construcția și podoaba ei liturgică, nu este deplin frumoasă dacă este goală, ci doar atunci când este împodobită cu mulțimea credincioșilor prezenți și rugători”, a mărturisit Preafericirea Sa.

„Rugăm pe Hristos Domnul să dăruiască tuturor arhiereilor, preoților, diaconilor, monahilor și monahiilor, credincioșilor și credincioaselor bucuria de a simți iubirea Lui și lucrarea Lui prin noi care devenim mâinile iubirii Sale în lume dacă avem în sufletul nostru pe Hristos Domnul”, a mai spus Preafericirea Sa.

Hirotonia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca arhiereu s-a făcut în urma alegerii Sale de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul „Lugojanul”.

Comentarii Facebook


Știri recente