Moment aniversar la Catedrala Episcopală din municipiul Zalău

La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Zalău, cu ocazia aniversării a patru ani de la înființarea Episcopiei Sălajului, a fost oficiată marți, 18 octombrie 2011, o slujbă de Te Deum.

După cum informează site-ul episcopiasalajului.ro, la 18 octombrie 2007, în același loc, în prezența vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, a Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, Episcopul Oradiei, Bihorului și Sălajului și a Preasfințitului Părinte Petroniu, la acea vreme Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, a autorităților locale, a preoților și a unui număr însemnat de credincioși, la finalul Sfintei Liturghii, s-a desfășurat ședința extraordinară a Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului.

În acest context au fost invocate argumentele de ordin teologic, canonic, istoric, misionar, pastoral, administrativ, cultural și economic care pledează pentru înființarea Episcopiei Sălajului și a fost reafirmată convingerea că prezența unui episcop ortodox în Sălaj ar fi un adevărat balsam pentru rănile istoriei noastre.

În unanimitate, spre bucuria tuturor celor care au participat la această ședință, Adunarea Eparhială a decis înființarea Episcopiei Sălajului.

La propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Bartolomeu, subiectul înființării unei Episcopii în Sălaj a fost înscris pe ordinea de zi a sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 22-24 octombrie 2007. După o minuțioasă analiză a întregului material documentar și după o profundă dezbatere a argumentelor invocate în favoarea unei astfel de decizii, Sfântul Sinod, în ședința din 22 octombrie 2007, constatând faptul că sunt îndeplinite toate condițiile formale și de fond, a aprobat în unanimitate înființarea Episcopiei Sălajului, cu sediul în municipiul Zalău, ca sufragană a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Cu ocazia momentului aniversar de astăzi, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a mulțumit tuturor celor care au făcut ca ceea ce se spera la întrunirea din urmă cu patru ani să devină realitate.

Comentarii Facebook


Știri recente