Moment aniversar la Biserica bucureșteană Sf. Nicolae Dintr-o zi

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la proclamarea independenței Albaniei. Cu acest prilej, la Biserica ‘Sf. Nicolae Dintr-o zi’ din centrul Capitalei a avut loc joi, 18 octombrie 2012, un moment aniversar. Între anii 1911-1947 biserica a servit ca loc de închinăciune Comunității Ortodoxe Albaneze din București. În aceasta perioadă a slujit aici, pentru scurt timp, și preotul albanez Teofan Stilian Noli, luptător pentru independența Albaniei și pentru Autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze, premier al Albaniei în perioada iunie-decembrie 1924, dar și ierarh al acestei biserici. Evenimentul, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al Ambasadei Republicii Albania, a început cu o slujbă de pomenire pentru ierarhul albanez. Corul Tronos al Catedralei patriarhale a susținut apoi un concert de cântări religioase în limbile română și albaneză.

Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis cu această ocazie, intitulat Binecuvântare pentru aniversare.

La momentul aniversar au fost prezenți primul ministru al Albaniei, dar si academicieni, oameni de cultură, personalitati ale vietii politice si reprezentanti ai Corpului Diplomatic.

La final a fost dezvelită o placă memorială. Comunitatea Ortodoxă Albaneza din București și-a desfășurat activitatea religioasă în biserica din centrul Capitalei timp de 35 de ani.

Ierarhul albanez Fan Noli a trecut la Domnul în anul 1965.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…