Moment aniversar în Protopopiatul Hârlău

Credincioșii din Parohia Hodora-Cotnari, Protopopiatul Hârlău, au sărbătorit, ieri, 10 iunie 2012, 100 de ani de la târnosirea Bisericii ‘Sfântul Nicolae’. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei au fost susținute mai multe alocuțiuni care au evocat acest moment din viața parohiei Hodora.

După cum a relatat pentru Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, pr. paroh Alexandru Florariu, slujba a fost săvârșită pe un podium special amenajat, în prezența a peste 400 de credincioși din Hodora, dar și din alte sate învecinate. Cu acest prilej a fost binecuvântată placa comemorativă și a fost citit actul istoric al bisericii de către pr. paroh Alexandru Florariu. ‘În cuvântul adresat celor prezenți Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a vorbit despre însemnătatea aniversării celor 100 de ani ai bisericii parohiei Hodora. Preasfinția Sa a remarcat că în sfântul lăcaș din Hodora înaintașii credincioșilor de astăzi au fost botezați, au primit Taina Sfintei Cununii, subliniind că biserica parohială trebuie păstrată până la sfârșitul veacului. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a rostit predica din Duminica Tuturor Sfinților’, a relatat pr. paroh Alexandru Florariu, care și-a exprimat bucuria pentru că a fost rânduit să fie parohul bisericii din Hodora la împlinirea celor 100 de ani de existență. ‘Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra bisericii și parohiei noastre. Ziua de astăzi (n.r. ieri) va rămâne înscrisă în istoria satului Hodora, mai ales că ne-am bucurat de prezența și rugăciunile Preasfințitului Calinic Botoșăneanul’, a adăugat pr. paroh Alexandru Florariu, care a primit distincția de iconom stavrofor.

La manifestările religioase prilejuite de centenarul bisericii din ‘Sfântul Nicolae’ a fost prezent și prof. de istorie Gheorghe Enache, care a vorbit despre istoria satului Hodora. La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaș, apoi s-au împărțit pachete cu alimente celor prezenți.

Biserica din Hodora, ctitorie a preotului Ioan Dăscălescu

Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din parohia Hodora – Cotnari a fost ridicată între anii 1906-1912, prin grija vrednicului de pomenire preot Ioan Dăscălescu. Construită din piatră și cărămidă cu pereții înalți de șapte metri, are formă de cruce cu trei turle, una mare în mijloc și două turle mai mici pe pridvor. Pereții bisericii nerezistând la presiunea turnului mare din cărămidă, s-a refăcut un alt turn din lemn. După al Doilea Război Mondial, sfântul lăcaș a fost aproape complet avariat, deoarece se afla pe linia de rezistență între cele două fronturi. Ultima reparație radicală a fost în anul 1956, iar pe 29 aprilie același an, în ziua de prăznuire a ‘Intrării Domnului în Ierusalim’, a fost resfințită de vrednicul de pomenire episcop Sebastian Rusan. Ansamblul bisericesc, așezat în mijlocul satului Hodora, cuprinde și clopotnița care este deosebită de biserică, în formă de turn din cărămidă, acoperită cu tablă în 1956, având înălțimea zidului de 7,70 metri. Alături de clopotniță, există casa parohială și așezământul social, iar în continuarea curții bisericii se află cimitirul satului. Catapeteasma este lucrată și pictată între anii 1912-1913, fiind reparată în două rânduri, între 1924-1936. Până în luna aprilie 1919, parohia Hodora este păstorită de părintele Vasile Liciu, iar până în 1964 este paroh pr. Ioan Paraschiv. A urmat apoi pr. Valerian Roibu până în 1994, după care a fost paroh până în octombrie 2006 pr. Ioan Butu.

Reparații și înnoiri la ansamblul parohial

Între anii 2002-2006 s-au efectuat reparații exterioare și s-a înfrumsețat cu praf de marmură. Pictura bisericii a fost executată de către pictorul bisericesc Alexandru Mateiaș, între anii 1997-2002. La 1 aprilie 2007 este numit preot paroh Alexandru Florariu care a finalizat lucrările de reabilitare (înlocuirea pardoselii din sfântul altar, refacerea sfintei mese, curățarea icoanelor, a sfeșnicelor și a policandrelor din biserică, achiziționarea unui policandru nou pentru sfântul altar, completarea stranelor etc.). În perioada 2008-2012 s-a reamenajat casa parohială, prin montarea geamurilor din tâmplărie PVC și prin lucrări de reparații capitale la interior, achiziționarea și punerea în funcțiune a unei centrale termice pentru casa parohială și biserică, refacerea sfintei troițe din curtea bisericii și placarea cu gresie pe toată suprafața platformei acesteia, achiziționarea a 50 de icoane pictate pe lemn a praznicelor împărătești și a sfinților de peste an și pietruirea aleilor cimitirului parohial. Pe 17 august 2008 sfântul lăcaș a fost resfințit de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Comentarii Facebook


Știri recente