Sâmbătă, 25 august 2012, Parohia Rohani din Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, s-a gătit în haine de sărbătoare, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la zidirea bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, și deschiderea Școlii de Stat, eveniment ce a reunit fiii acestui sat de pe Valea Crișului Negru.
La acest moment sărbătoresc, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, un frumos sobor de ieromonahi și preoți, în frunte cu starețul Mănăstirii Izbuc – Arhimandritul Mihail Tărău, vicarul eparhial – Nicolae Pop, (fost paroh la Rohani), și părintele Protopop al Tincăi – Vasile Popa, a oficiat o slujbă de Te Deum, în semn de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu peste parohie, urmată de oficierea Tainei Sfântului Maslu, după cum ne-a menționat Pr. Călin Popa.
La final, credincioșii parohiei și fiii satului prezenți la eveniment au avut binecuvântatul prilej de a se închina și a săruta racla în care se află părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți, adusă de monahii de la Sfânta Mănăstire Izbuc.
De asemenea, a fost lansată monografia satului Rohani, cu titlul „Rohani – un vechi sat românesc de pe Valea Crișului Negru”, apărută la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Lucrarea este semnată de preotul paroh Radu Marian și preoteasa Mădălina Marian și ilustrează în cele cinci părți ale ei, aspecte din istoria bisericească a satului, din istoria școlii de aici, aspecte din viața satului, probleme de etnografie și folclor, precum și chipurile personalităților care s-au ridicat din Rohani. Lansarea volumului a fost precedată de prezentarea de către copiii participanți la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” din Parohia Rohani, a unui poem care ilustrează în versuri tradiționale povestea zidirii bisericii din Rohani. Poemul prezentat de copii a captat cu ușurință auditoriul prin graiul arhaic bihorean.
Biserica din Rohani cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril a fost zidită în perioada 1 iulie – 21 noiembrie 1912 de către meșterul italian din Ginta (localitate învecinată cu Rohani) – Guerino Zuchiati – sub îndrumarea și directa implicate a preoților Zaharia Moga senior, Zaharia Moga junior și a epitropului Mihai Fărcuț, cu contribuția credincioșilor din localitate.
Școala de Stat din Rohani a luat ființă în 1912, la doi ani după închiderea Școlii confesionale de aici, care a fost fruntașă între școlile confesionale din Protopopiatul Beliului unde era arondată Parohia la acea vreme. În primii ani de existență, limba de predare a fost cea maghiară, abia după 1918 predându-se în limba română. Din anul 2000 prelegerile școlare au fost sistate din pricina lipsei de elevi.
La finalul sărbătorii toți cei prezenți au luat parte la tradiționala agapă, oferită de parohia Rohani, unde au gustat bucate tradiționale, ca expresie a dragostei și comuniunii bisericii pentru fiii și fiicele ei.