Moment aniversar în parohia Gherteniș din Protopopiatul Reșița

Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a oficiat duminică, 15 august, Sfânta Liturghie arhierească în parohia Gherteniș din protopopiatul Reșița, cu ocazia împlinirii a 630 de ani de la prima atestare documentară a localității Gherteniș, situată extrema nord-vestică a județului Caraș-Severin, informează episcopiacaransebesului.ro. Totodată a fost sfințită catapeteasma și altarul de vară, ridicat prin contribuția credincioșilor sub îndrumarea părintelui paroh.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, dar și mulți fii ai satului reîntorși pentru a fi părtași la această aniversare. La momentul cuvenit Preasfințitul Părinte Lucian a rostit un cuvânt de învățătură: „Astăzi, când localitatea Gherteniș împlinește 630 de ani de la prima atestare documentară, aducem slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra locuitorilor care de-a lungul vremurilor cu credință în Dumnezeu au cultivat și conservat spiritualitatea și frumoasele tradițiile din această așezare. Datori suntem și noi, astăzi să păstrăm și să sporim moștenirea primită, nelăsând negura vremii de astăzi să ne umbrească identitatea, spiritualitatea și demnitatea”.

La finalul Sfintei Liturghii, domnul primar al comunei Berzovia a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Lucian cheia localității Gherteniș și a împărțit medalii jubiliare și diplome tuturor fiilor satului ce s-au evidențiat și au făcut cunoscut Ghertenișul pe plan național și internațional, după care a urmat un recital de poezii în grai bănățean compuse de domnul profesor Ion Albu din localitate.

După săvârșirea Sfintei Liturghii și împărțirea anafurei, Întâistătătorul eparhiei a binecuvântat izvorul de apă și a sfințit o troiță, după care alături de domnul primar, preoții și credincioșii prezenți a binecuvântat placa aniversară așezată în semn de aducere aminte a acestui eveniment deosebit pentru comunitate.

Comentarii Facebook


Știri recente