Moment aniversar în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Mitropolia Moldovei aniversează marți, 26 iulie 2011, 610 ani de când a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică.

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost săvârșit Slujba Parastasului pentru pomenirea ierarhilor și domnitorilor Moldovei, slujbă oficiată de Preasfințitul episcop-vicar Calinic Botoșăneanul.

La final, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, părintele Profesor Ion Vicovan, a evocat momentele importante din istoria Mitropoliei, după cum ne informează Radio Trinitas.

„Petru I Mușat a trimis la Antonie, Mitropolit de Halici, pe Iosif și pe Meletie pentru a fi mai întâi hirotoniți și ulteriori recunoscuți de Patriarhia Ecumenică drept ierarhi în Moldova. Au fost hirotoniți acolo, însă Patriarhia Ecumenică, prin mitropoliții ei, nu l-au recunoscut dintru început pe Iosif întrucât doreau să trimită în Moldova, ierarhi greci”, a precizat părintele prodecan.

Timp de 15 ani, au urmat fricțiuni între conducătorii politici și religioși din Moldova și Patriarhia Ecumenică, până la recunoașterea deplină a Mitropoliei, în timpul voievodului Alexandru cel Bun.

Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, părintele profesor Ion Vicovan, a arătat că recunoașterea oficială a avut loc la „la 26 iulie, anul 1401″, când patriarhul de atunci al Constantinopolului – Matei I-, l-a recunoscut pe Mitropolitul Iosif I Mușat ca Mitropolit al Moldovei”.

Comentarii Facebook


Știri recente