Moment aniversar în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Mitropolia Moldovei aniversează marți, 26 iulie 2011, 610 ani de când a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică.

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost săvârșit Slujba Parastasului pentru pomenirea ierarhilor și domnitorilor Moldovei, slujbă oficiată de Preasfințitul episcop-vicar Calinic Botoșăneanul.

La final, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, părintele Profesor Ion Vicovan, a evocat momentele importante din istoria Mitropoliei, după cum ne informează Radio Trinitas.

„Petru I Mușat a trimis la Antonie, Mitropolit de Halici, pe Iosif și pe Meletie pentru a fi mai întâi hirotoniți și ulteriori recunoscuți de Patriarhia Ecumenică drept ierarhi în Moldova. Au fost hirotoniți acolo, însă Patriarhia Ecumenică, prin mitropoliții ei, nu l-au recunoscut dintru început pe Iosif întrucât doreau să trimită în Moldova, ierarhi greci”, a precizat părintele prodecan.

Timp de 15 ani, au urmat fricțiuni între conducătorii politici și religioși din Moldova și Patriarhia Ecumenică, până la recunoașterea deplină a Mitropoliei, în timpul voievodului Alexandru cel Bun.

Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, părintele profesor Ion Vicovan, a arătat că recunoașterea oficială a avut loc la „la 26 iulie, anul 1401″, când patriarhul de atunci al Constantinopolului – Matei I-, l-a recunoscut pe Mitropolitul Iosif I Mușat ca Mitropolit al Moldovei”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…