Moment aniversar în Arhiepiscopia Clujului

La 90 de ani de la reînființarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Cluj-Napoca, alături de alți ierarhi, pentru a liturghisi în Catedrala mitropolitană și pentru a inaugura Muzeul mitropolitan, instituție ce oferă publicului monumente de artă și spiritualitate unice în lume.

Manifestările dedicate sărbătorii au început încă de luni, 5 decembrie, când în Aula ‘Nicolae Ivan’ a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj a avut loc sesiunea de comunicări științifice ‘Eparhia Clujului la 90 de ani. Istoric, evenimente, personalități’. Cu această ocazie a fost lansat volumul ‘Ortodoxia în Transilvania. Aspecte istorico-statistice privind orașul Cluj în anul 1922’, editat de pr. prof. Alexandru Moraru și pr. prof. Ioan Bolovan.

În ziua de sărbătoare a Sfântului Nicolae, ziua de renaștere a Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, după cum ne informează Ziarul Lumina, Sfânta Liturghie de la catedrala clujeană a adunat mii de oameni, între care preoți, autorități, oaspeți de seamă, reprezentanți ai altor confesiuni creștine, profesori universitari și studenți din oraș, dar și din alte părți ale Transilvaniei.

Soborul de ierarhi condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost format din Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române al Europei de Nord, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți ierarhii care au păstorit eparhia reînființată la 6/19 decembrie 1921, ca o reînnodare a tradiției bisericești de la Vad și Feleac, instituită de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare al Moldovei. Primul dintre aceștia, episcopul Nicolae Ivan, originar din Aciliu, satul unde preotul Ioan lupta în secolul al XVIII-lea împotriva Uniației, a ctitorit Catedrala mitropolitană din oraș, sfințită la 5 noiembrie 1933, a fondat revista ‘Renașterea’ și Institutul Teologic. Acestuia i-a urmat Nicolae Colan, viitorul mitropolit al Ardealului. A păstorit la Cluj-Napoca în perioada 1936-1957 și a reformat învățământul universitar, construind o nouă clădire și un internat, a coordonat Școala de cântăreți bisericești de la Nușeni, Alba-Iulia, și a înființat alta la Cluj, desfășurând apoi o intensă activitate pe planul învățământului școlar, îmbunătățind activitatea tipografiei, a bibliotecii și a muzeului eparhial. Al treilea ierarh a fost arhiepiscopul Teofil Herineanu, care a păstorit în perioada 1957-1992, timp în care Eparhia Clujului a cunoscut o înflorire deosebită, printr-o bogată activitate misionar-pastorală, o intensă activitate editorială și formarea unor cadre teologice cu aleasă pregătire, relațiile cu străinătatea îmbunătățindu-se simțitor.

Ultimul ierarh pomenit ieri a fost mitropolitul Bartolomeu Anania, care a păstorit din 1993 până în 2011 și s-a remarcat ca un om de cultură și ca un bun păstor. În timpul său a fost înființată Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

‘Simbolul generozității’

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat viața și minunile Sfântului Nicolae, model de viețuire pentru creștinii de pretutindeni și din toate timpurile. Părintele Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți care poartă numele Sfântului Nicolae și i-a îndemnat să fie mărturisitori și milostivi asemenea sfântului, într-o lume tot mai îndepărtată de Dumnezeu.

‘Sfântul Nicolae este simbolul unei civilizații, și anume cea a generozității, a mărinimiei, care contrastează foarte mult cu lăcomia, cu rapacitatea și cu dorința de îmbogățire cu orice preț, până la dezumanizare. Biserica a cultivat prin toate lăcașurile de cult închinate Sfântului Nicolae civilizația creștină a generozității dezinteresate. De aceea, Sfântul Nicolae nu este simplu simbol al bucuriei copiilor, ci este simbol al temeliei celei mai luminoase a civilizației creștine. Fără generozitate și fără ajutorarea semenilor noștri nu mai știm să prețuim demnitatea’, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Muzeul spiritualității clujene

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a felicitat pe IPS Mitropolit Andrei și întreaga eparhie la acest moment aniversar, amintind momentul istoric al reînființării ei, în contextul realizării recente a unirii tuturor românilor. La final, a oferit Mitropolitului de la Cluj o Evanghelie, câteva cărți și o medalie jubiliară.

La rândul său, IPS Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt festiv, prin care a evocat figurile marilor ierarhi care au păstorit aici și a amintit celelalte momente festive din Mitropolia Clujului. ‘Ne-am planificat în acest an mai multe omagieri. În primul rând, aniversarea celor 90 de ani de la reînființarea eparhiei noastre, apoi împlinirea celor 90 de ani de la nașterea mitropolitului Bartolomeu Anania și cei cinci ani trecuți de la înființarea Mitropoliei Clujului. Aceste aniversări le ținem acum, în prezența PF Patriarh Daniel și a celorlalți ierarhi și invitați’, a amintit IPS Andrei.

Părintele Mitropolit a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană a Sfântului Nicolae și a prezentat albumul omagial cu imagini ale bisericilor din eparhia clujeană.

Au urmat apoi slujba de sfințire și inaugurarea Muzeului mitropolitan, amenajat în demisolul catedralei, lângă cripta episcopală. Directorul muzeului, părintele Vasile Nemeș, precum și academicianul Marius Porumb au primit distincția Ordinul ‘Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României’, pentru devotamentul în slujirea încredințată de a organiza muzeul eparhial. Ierarhii și invitații au admirat exponatele, în mijloc tronând bustul lui Ștefan cel Mare, primul ctitor al eparhiei, iar academicianul Marius Porumb, unul dintre ctitorii muzeului, le-a vorbit despre eforturile depuse în organizarea muzeului și despre obiectele valoroase expuse.

Muzeul mitropolitan oferă posibilitatea tuturor celor interesați de patrimoniul spiritual și cultural din eparhie să admire diferite lucrări, unele dintre acestea fiind expuse pentru prima dată. Muzeul cuprinde obiecte de patrimoniu, icoane, tipărituri, manuscrise vechi restaurate din toate zonele din Transilvania. Muzeul poate fi vizitat de marți până sâmbătă, între orele 10:00 și 17:00, și duminică între orele 12:00 și 17:00.

Comentarii Facebook


Știri recente