Moment aniversar dedicat împlinirii a 5 ani de la apariției primei ediții a cotidianului Ziarul Lumina, la Palatul Patriarhiei

În sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei din București a avut loc astăzi, după slujba Te Deum-ului săvârșită în Catedrala Patriarhală, un moment aniversar dedicat împlinirii a 5 ani de la apariția primei ediții a cotidianului Ziarul Lumina, desfășurat în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, au fost evocate momente din activitatea publicațiilor „Lumina” și au fost acordate diplome de onoare unor colaboratori sau binefăcători, precum și unor ostenitori ai acestor publicații. Tot cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a lansat oficial noua versiune a site-ului www.ziarullumina.ro și a rostit un cuvânt de învățătură.

Ziarul Lumina a apărut în urmă cu cinci ani, la Iași, la data de 7 februarie, inițiativă a unui grup de laici ortodocși, sprijinită de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. După cum preciza Părintele Patriarh, în cuvântul de felicitare adresat redacției pe 7 februarie 2010, apariția acestui cotidian creștin „a fost deodată rodul eforturilor pe care un grup de laici ortodocși – jurnaliști, oameni de cultură, oameni de afaceri – le-a făcut împreună cu un grup de clerici implicați în activitatea mediatică misionară, pentru a oferi cititorilor de presă scrisă o alternativă cu accent deosebit pe aspectul formativ, nu doar pe latura informativă, care este specifică unei astfel de publicații”.

Preafericirea Sa a arătat importanța publicațiilor ‘Lumina’ care au evidențiat valorile spiritualității ortodoxe: „Completând din punct de vedere editorial cotidianul «Ziarul Lumina», articolele publicate de săptămânalul «Lumina de Duminică» reprezintă o necesară punere în valoare a spiritualității ortodoxe prin comentarii la pericopele Evanghelice ce se citesc în Biserici duminica, prin incursiuni în istoria și spiritualitatea poporului român, prin reportajele despre mănăstirile incluse în traseele de pelerinaj sau prin dialogul dintre teologie și știință purtat de specialiști în domeniu. Ideea acestui proiect jurnalistic inedit pentru întreaga ortodoxie, cotidian și supliment cu apariție săptămânală, s-a conturat plecând de la trei aspecte sesizate în viața Bisericii noastre și a societății românești în general. Mai întâi s-a constatat că dinamica vieții Bisericești din țara noastră trebuia reflectată într-o publicație cotidiană. Ritmul de apariție lunar sau săptămânal al unor reviste nefiind mulțumitor pentru cei care doreau să primească mai prompt, într-o publicație scrisă, informații despre evenimentele religioase. În fiecare număr editat de-a lungul celor cinci ani de apariție neîntreruptă, cotidianul «Ziarul Lumina» a publicat știri, reportaje, interviuri, sau documentare despre activitățile bogate și multiple pe care le desfășoară Biserica Ortodoxă Română. În al doilea rând, credincioșii au simțit nevoia de a citi zilnic un cotidian în care, alături de informațiile religioase, să găsească și informații despre evenimentele din societatea în care trăiesc, dar fără ca aceasta să fie marcată de partizanat politic sau goană după senzațional. În al treilea rând, presa scrisă din România avea nevoie și de o publicație care să constituie un reper de normalitate, adică un mod de abordare nepătimașă, echilibrată, a aspectelor vieții sociale și un spațiu de promovare a speranței în societatea românească. Așadar, publicațiile Lumina și-au asumat rolul de a contribui la formarea conștiinței creștinului implicat în viața bisericească dar și activ în societatea de astăzi”.

De asemenea, Preafericirea Sa a mulțumit tuturor binefăcătorilor acestor publicații: „Tuturor ostenitorilor, cititorilor și binefăcătorilor acestor publicații le transmitem prețuirea noastră pentru lucrarea misionară pe care o realizează, spre Slava Preasfintei Treimi și spre binele Bisericii și a poporului nostru. La mulți ani, cu noi realizări luminoase”.

În privința proiectele de viitor referitoare la publicațiile „Lumina”, domnul Cosmin Olinici, consilier patriarhal, a spus: „Cel mai important proiect editorial pentru anul 2010 este lansarea ediției de Transilvania cu redacția și tiparul la Sibiu, deoarece acolo există disponibilitate și tradiție pentru un asemenea proiect editorial. Alături de acest proiect important, cotidianul își mai propune pentru anul 2010 o ediție online în limba engleză pentru secțiunea de actualitate religioasă, publicarea în volume tematice a celor mai valoroase articole apărute în „Ziarul Lumina” de-a lungul celor cinci ani de apariție neîntreruptă precum și finalizarea arhivei offline a publicațiilor Lumina”, informează Radio TRINITAS.

Timp de peste doi ani, cotidianul „Lumina” a avut caracter local și regional. Începând cu 26 noiembrie 2007, a început să fie difuzat și în București. De aproape doi ani, Ziarul Lumina face parte din categoria cotidienelor naționale și este distribuit în 39 de județe ale țării, ajungând, astfel, în casele majorității românilor.

Comentarii Facebook


Știri recente